Binnenland
NOSNTR

Initiatiefwet in de maak voor verbod homogenezing: 'Ik ging bijna geloven dat ik hetero kon worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Initiatiefwet in de maak voor verbod homogenezing: 'Ik ging bijna geloven dat ik hetero kon worden'

D66, VVD, PvdA en GroenLinks maken samen een wetsvoorstel waarmee het strafbaar wordt om therapieën aan te bieden voor 'homoconversie'. Predikant Alexander Noordijk vindt een goede eerste stap.

Bekijk hier het hele gesprek met predikant Alexander Noordijk

Noordijk kreeg zelf een aantal jaar geleden ook te maken met zo'n therapie. "Ik was toen 23 en kan het me herinneren als de dag van gisteren." Hij was juist in een kerkgemeenschap waar hij had verwacht dat zijn homoseksualiteit geen probleem zou zijn. "Ik dacht: vrijheid, popmuziek, licht, geluid, allemaal top."

Maar dat liep anders zodra hij aan een pastoor zijn gevoelens bekende. "Ik werd apart genomen. Ze zeiden: 'Je moet veranderen, je bent defect, ziek en niet volledig mens. Zo kun je voor God niet bestaan en voor jezelf ook niet. Jij kunt heteroseksueel worden, want God heeft jou zo niet bedoeld.' Ik ging het bijna geloven."

Uit onderzoek uit 2020 blijkt dat er in Nederland zo'n vijftien therapeuten en organisaties zijn die proberen homoseksuelen te 'genezen'.

Noordijk besloot om een zogenoemd 'counseling traject' in te gaan binnen zijn kerk. "Het begon met een gesprek. Daarna werden Bijbelversen gelezen en met mij gebeden. Een uur of anderhalf uur lang bad men met handen op mijn hoofd."

Nadat de therapiesessie klaar was, voelde Noordijk zich niet beter. "Ik was mezelf even kwijt. Ik moest continue checken. Ojee, misschien ben ik toch heteroseksueel! Dat moet ik zijn, maar dat ben ik niet. Ik was heel erg verward."

Inmiddels gaat het een stuk beter met de predikant. Al is hij wel weg bij de kerk waar hij de therapie doormaakte. "Ik hou wel van Jezus, maar van al zijn kinderen houden... Dat vind ik ook wel heel lastig."

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie