Naar homepage
Binnenland

Coronavaccins die op de markt komen zijn veilig, volgens Ton de Boer van het CBG
NTRNOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Coronavaccins die op de markt komen zijn veilig, volgens Ton de Boer van het CBG

Het aantal mensen dat zich wil laten vaccineren tegen corona neemt steeds meer af. Waar in juni nog 73 procent van de Nederlanders zei zeker of waarschijnlijk een vaccin te nemen, is inmiddels 60 procent ervan overtuigd dat zij een vaccin tegen corona willen krijgen. Mensen twijfelen over de effectiviteit en de veiligheid van het virus.

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research, dat zij hebben uitgevoerd in opdracht van de NOS. De zorgen van mensen over het vaccin zijn niet ongegrond volgens Ton De Boer, voorzitter van het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). In Nieuws en Co laat de voorzitter weten ook met een schuin oog te kijken naar de ontwikkeling van het vaccin, maar mensen hoeven zich niet zorgen te maken over de veiligheid van het vaccin.

"Het is belangrijk om te weten dat er richtlijnen zijn over wat je moet onderzoeken voordat het op de markt wordt gezet. Fabrikanten moeten alles doen wat zij normaal gesproken ook doen, datzelfde geldt ook voor ons bij het CBG. Er worden dus geen stappen overgeslagen, dus het idee dat het onveilig is, is onjuist."

Ontwikkeling van het vaccin gaat niet te snel

Volgens De Boer gaat de ontwikkeling dus ook niet te snel. Wat toch wel een grote zorg is voor mensen. Uit het onderzoek van I&O blijkt daarnaast ook dat mensen zich vooral zorgen maken over de bijwerkingen van het vaccin. Volgens de Boer zijn die bijwerkingen ook niet belangrijk te noemen. In het onderzoek noemen respondenten risico's als onvruchtbaarheid op de lange termijn, maar daar hoeven we ons ook geen zorgen te maken.

"We kennen eigenlijk nooit van effecten af op de lange termijn. Ik kan daar dus geruststellend over zijn. Dat gebeurt in principe niet. Maar de verwachting is, zeker gezien de kennis uit het verleden, dat er geen bijwerkingen zullen zijn op de lange termijn. Hoewel dat dus wel later nog gecheckt kan worden."

Veel getest onder mensen, vaccin is veilig

De voorzitter vertelt verder dat het juist belangrijk is dat iedereen zich laat vaccineren, ook als mensen tot een risicogroep behoren. Volgens de Boer is het belangrijk om te vaccineren, gezonde mensen die gevaccineerd zijn kunnen immers groepsimmuniteit zorgen. "Door gezonde mensen te laten vaccineren voorkom je dat mensen in risicogroepen in het ziekenhuis belanden, juist omdat er minder mensen besmet raken met het coronavirus. Dan kan je het virus wegdrukken. Dus wil wanneer je het virus écht de wereld uit wil helpen, moet je ervoor zorgen dat ook gezonde mensen zich laten vaccineren."

Volgens de Boer moeten ook veel mensen zich realiseren dat veel mensen al het vaccin toegediend hebben gekregen, het is wat hem betreft ook goed getest of het vaccin veilig is. "Kijk bijvoorbeeld naar het vaccin van Pfizer, dat is inmiddels verspreid onder twintigduizend mensen. We weten in die zin dus al heel veel over de veiligheid. In feite blijft er dan slechts een kans over van één op honderdduizend dat er ergens een probleem is, maar voordat het op de markt komt is het al getest onder mensen en is het veilig gebleken. Het is dus niet dat je risico loopt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie