Binnenland
AVROTROS

Wanneer kunnen kinderen onder de 12 jaar een vaccin krijgen? 5 vragen en antwoorden

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Wanneer kunnen kinderen onder de 12 jaar een vaccin krijgen? 5 vragen en antwoorden

In Oostenrijk, de Verenigde Staten, China en Israël doen ze het al: kinderen onder de 12 jaar vaccineren. Het is veilig, blijkt uit onderzoek, dus waarom doen wij het nog niet? Blok&Toine vragen het aan Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

1. Hoe wordt de grens bepaald van welke kinderen een vaccin kunnen halen?

Deze grens wordt bepaald door onderzoek, dat begon bij volwassen boven de 18. Later hebben we 12 tot 18-jarigen onderzocht, en nu is er recent onderzoek beschikbaar gekomen voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar, legt De Boer uit. "Dan worden er studies gedaan naar de antistof-response van de kinderen. Ook wordt er gekeken naar de effectiviteit van de vaccins. Daaruit blijkt dat dat vergelijkbaar is met volwassen en oudere kinderen, de effectiviteit is rond de 90%."

2. De Vereniging van Jeugdartsen pleit voor het vaccineren van kinderen tussen de 5 en 11 jaar. Kan dat met de vaccins die we nu hebben?

Met de Pfizer vaccins is dat mogelijk, Moderna ligt nog ter beoordeling. "Door het Europees Beoordelingscomité is het advies gegeven dat het vaccin toegediend kan worden bij kinderen van 5 tot 12. Daar moet de Europese Commissie nog een klap op geven. Op dat moment wordt de productinformatie aangepast waardoor kinderen tussen 5 en de 12 gevaccineerd kunnen worden."

3. Zijn de vaccins al bij jongere kinderen toegediend, en wat zijn de bevindingen?

"Er wordt een studie gedaan waarbij verschillende doseringen bij kinderen worden onderzocht en wat dit doet met hun afweer. Wat bleek is wanneer je een derde geeft van de dosering die bij volwassen en oudere kinderen wordt toegediend aan deze kinderen, je dezelfde response hebt. Bij een grotere studie onder 2000 kinderen is gekeken naar deze dosering met 2 prikken en een tussenperiode van 3 weken. Daarbij is de effectiviteit ook 90%."

4. Wie bepaalt wanneer we daadwerkelijk kinderen jonger dan 12 mogen vaccineren?

Dat ligt bij de Gezondheidsraad. "Vorige week zijn ze naar buiten gekomen dat kinderen die een hoog risico hebben op een ernstig beloop al te vaccineren. Zeer binnenkort komen ze naar buiten of ook gezonde kinderen jonger dan 12 jaar gevaccineerd kunnen worden."

Daarnaast wordt er op dit moment ook onderzoek gedaan naar vaccinatie bij kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar oud, legt De Boer uit. "Er wordt niet bij baby’s onderzoek gedaan, hun immuunsysteem is nog niet zo goed. Zij krijgen de antistoffen ook vaak mee via het moedermelk.

5. Hoe zijn de bevindingen in het buitenland?

Dat gaat, zover ik weet, goed, aldus de voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. "De bijwerkingen zijn minder dan bij volwassen en oudere kinderen. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met die een derde dosering van de reguliere dosering. Ook zijn er geen nieuwe bijwerkingen bekend naast de bijwerkingen die we al kenden bij volwassenen."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie