Binnenland

14 tips om je huis schimmelvrij te krijgen

foto: Radar Radiofoto: Radar Radio
  1. Nieuwschevron right
  2. 14 tips om je huis schimmelvrij te krijgen

[AVROTROS] Vrijwel elk huis heeft te maken met vochtplekken, zeker in deze tijd van het jaar. Je verwijdert het, maar het komt toch weer terug. Hoe kom je voorgoed van je schimmel in huis af? Radar geeft praktische tips!

14 tips om je huis schimmelvrij te krijgen

Het natte seizoen is daar en dus moeten we de komende tijd weer goed uitkijken voor schimmelvorming in ons huis. Schimmels ontstaan doordat er een vochtprobleem in een ruimte is en ze kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Schimmels ontstaan doordat er slecht geventileerd wordt, of als er een probleem is met opstijgend vocht, maar ook als er een probleem is aan de buitenkant van de gevel waardoor de muren aan de binnenkant nat worden.

Nederlanders produceren per dag zo'n twee liter vocht en dat moet ergens naartoe, denk aan vocht van het transpireren, maar ook de vochtige lucht die je uitademt. Dat verdampt via de lucht. Als je niet ventileert krijg je condens op je ramen, muren of plafonds en na verloop van tijd zal daar dan ook schimmel ontstaan.

Wat voor schimmels heb je?

Peter Borgers is ingenieur en eigenaar bij Bureau voor Bouwpathologie BB en De Vocht- en Schimmelexpert. "In Nederlandse huizen vinden we met name zwarte schimmel. Vooral de badkamer is daar gevoelig voor aangezien dit een vochtige ruimte is. Ook de rode schimmel komt weleens voor. Als je die aantreft moet je meteen actie ondernemen en die verwijderen, want de rode schimmel is echt gevaarlijk voor de gezondheid." Soms kan je de aanwezigheid van schimmels ook ruiken, de geur is een muffe lucht.

Wat zijn de gevolgen voor de gezondheid?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schreef in 2012 een uitvoerig rapport over schimmel- en vochtproblemen in woningen. In dat rapport stelt het RIVM dat schimmels en vocht zorgen voor een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals astma, luchtweginfecties en luchtwegklachten. Veel schimmelproblemen komen voor in sociale huurwoningen die voor 1967 zijn gebouwd, maar ook in z'n algemeenheid zijn huizen van voor 1992 gevoelig voor schimmelvorming. Daarom stelt de overheid steeds strengere eisen aan nieuwbouwwoningen op het gebied van ventilatie. Mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn eveneens extra gevoelig om ziek te worden van schimmels.

Tips!

  • Zorg dat je goed ventileert. Het is alleen niet zo simpel als het lijkt. Doe het goed. Zet geen raam open tijdens het douchen, maar laat het afzuigsysteem in je badkamer het werk doen.

  • Haal een schimmeldodend middel in huis. Je moet zo'n behandeling meerdere keren herhalen aangezien schimmels heel hardnekkig zijn.

  • Als vocht doorslaat, dus van buiten naar binnen, dan is er een probleem met de gevel. Je kan de gevel impregneren met speciale waterafstotende middeltjes. Je kan ook de buitengevel isoleren. Schakel hiervoor wel een specialist in.

  • Haal een ventilatierooster. Kan je de ramen niet openzetten in een bepaalde ruimte, overweeg dan een ventilatierooster.

  • Natte ruimte in de huis? Kies dan voor tegels! Schimmels zijn geen liefhebbers van gladde oppervlakten aangezien ze zich dan moeilijker kunnen hechten.

  • Heb je nog enkel glas in huis? Vervang je ramen dan met dubbel glas. Enkel glas beslaat sneller en dat kan zorgen voor snellere schimmelvorming.

Radar vroeg op WhatsApp aan de lezer, luisteraar, kijker en bezoeker van onze online community hoe zij schimmel verwijderen. Daar kwamen veel reacties op. We zetten er een aantal onder elkaar.

  • Bernard tipt om een schimmelwerende verf te gebruiken. "Controleer je voegen en stucwerk ook en zorg dat je het goed bijhoudt met schoonmaken."

  • Veel mensen, waaronder Hennie, Jos, Joan en Grace, gebruiken HG Schimmelreiniger.

  • Gea verwijdert de schimmels met schoonmaakazijn en verdunde bleekwater. Bleekmiddel met chloor werkt het best.

  • Henk zegt dat je schimmels vooral moet voorblijven. "Gebruik hygrometers en ventileer!"

  • Nel zet vochtvreters in vochtige ruimtes. Ook lucht ze haar huis elke dag een half uur.

  • Niels gebruikt Mold Ex Spray & Foam, dat is een ecologisch schoonmaakmiddel speciaal voor schimmel.

  • Jacky zegt dat je maar beter geen was kan laten drogen in huis. Die vochtige lucht gaat op den duur voor condensvorming zorgen.

  • Manfred tipt om zoutsteen te gebruiken. "Deze neemt het vocht uit de omgeving op."

Radar besteedde al eerder aandacht aan schimmel in woningen. Bekijk hier een fragment uit de televisie-uitzending van 24 april 2017.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie