Binnenland
NOSNTR

Advies aan kabinet: 'Laat verpleeghuizen eigen bezoekregeling bepalen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advies aan kabinet: 'Laat verpleeghuizen eigen bezoekregeling bepalen'

Verpleeghuizen moeten hun eigen bezoekregeling kunnen bepalen. Dat staat in een tussentijdse rapportage van Leidse en Groningse onderzoekers die kijken hoe de verpleeghuizen met de coronacrisis zijn omgegaan. "Er moet meer maatwerk komen," zegt onderzoeker Wilco Achterberg in Nieuws en Co.

In totaal hebben 41 instellingen meegewerkt aan het onderzoek van het LUMC en UMCG. Het onderzoek wordt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid uitgevoerd. De uitkomsten werden ook met het Outbreak Management Team gedeeld.

"In het begin was er vooral sprake van een tekort aan materialen," zegt Achterberg in het programma. "Daarna zag je een worsteling ontstaan met de adviezen, een gebrek aan testen en quarantaine van corona-patiënten."

Versoepelen

Inmiddels mogen verpleeginstellingen weer bezoekers ontvangen, maar ook dat levert problemen op. "Nog steeds heeft één op de vijf verzorgingshuizen te maken met coronabesmettingen." Daarom pleit de onderzoeksgroep voor maatwerk. "Een landelijk verbod is geen goede oplossing."

De hoogleraar ouderengeneeskunde maakt zich bovendien zorgen over de hoeveelheid nieuwe versoepelingen van 1 juli. "Niet iedereen ziet de consequenties van hun acties, de impact die een grote samenkomst kan hebben als je je niet aan de regels houdt."

Toch heeft de onderzoeker er vertrouwen in dat een tweede golf in verpleeghuizen voorkomen kan worden. "Deze instellingen hebben genoeg geleerd om bij een volgende golf goede afwegingen te kunnen maken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie