Binnenland
NOSNTR

'Vrijheid van meningsuiting wordt nu misbruikt voor het inbeuken op moslims'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vrijheid van meningsuiting wordt nu misbruikt voor het inbeuken op moslims'

Verschillende moslimorganisaties hebben een petitie opgesteld waarin ze oproepen tot een verbod op het beledigen van de profeet Mohammed. Deze is inmiddels al 120.000 keer ondertekend. Dat zoveel mensen hebben getekend zegt wel wat, aldus Nourdin El Ouali, politiek leider van de islamitische partij Nida, in Nieuws en Co.

Vandaag werd de petitie al kort besproken in de Tweede Kamer in een debat over de moord op de Franse docent Samuel Paty. De docent werd onthoofd nadat hij een cartoon van de profeet Mohammed liet zien. Denk-fractieleider Farid Azarkan nam het in het debat op voor de ondertekenaars.

Video niet beschikbaar

De rest van de Kamer kon dat maar moeilijk begrijpen. Zo noemde CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg de timing van de petitie "ziek" en zei ze: "Dit is een nieuw mes in de rug van die leraar." Ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en Dilan Yesilgöz van de VVD lieten weten dat zij de timing van de petitie zeer misplaatst vonden.

Volgens El Ouali is die kritiek onterecht. "Het debat is nu. Alle uitspraken zijn nu, dus ook wij reageren nu. En het is niet zo dat we met de petitie de moord goedkeuren. Sterker nog, die keuren we heel expliciet in de petitie af."

Grenzen aan de vrijheid van meningsuiting

De petitie is nog niet officieel gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Als daar een datum voor is gevonden, mag El Ouali hem indienen. "Het gaat ons om de inhoud. De vrijheid van meningsuiting is niet limietloos. Er zijn grenzen. En nu worden die overschreden."

Een juridische basis zou er volgens de partijleider al zijn. "Wij willen alleen dat er gehandhaafd gaat worden. Als zoveel moslims aangeven: dit grieft ons. Dan moet ernaar geluisterd worden. De vrijheid van meningsuiting wordt nu misbruikt om in te beuken op moslims."

Voor de ondertekenaars is het duidelijk: zij vinden dat er teveel misbruik wordt gemaakt van de vrijheid van meningsuiting. "Het is geen vrijbrief om alles maar te zeggen. Vrijheden kennen ook verantwoordelijkheden. Daar wijzen wij met de petitie op."

petitie moslimorganisaties

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie