Binnenland
AVROTROS

Drukte in Limburg beperkt: 'Het opzoeken van Duitse media heeft geholpen'

foto: Verslaggeverfoto: Verslaggever
  1. Nieuwschevron right
  2. Drukte in Limburg beperkt: 'Het opzoeken van Duitse media heeft geholpen'

Hoewel het in de Designer Outlet Roermond nog wel aanpoten was, is de drukte in de Noord-Limburgse grenssteden beperkt gebleven. Burgemeester van Venlo Antoin Scholten (VVD) in Stax&Toine: "Het is rustig, het is niet te vergelijken met een normale Duitse Dag. Het is verantwoord en veilig winkelen, hier."

"De belangrijkste maatregel is eigenlijk dat we gisteren massaal de Duitse media hebben bezocht. Ik denk dat nu wél duidelijk is geworden dat het nog niet 'even gezellig winkelen is in Venlo", constateert Scholten. Dat was een paar dagen geleden anders. "Er werd eerder in een ochtendprogramma reclame gemaakt dat Duitsers naar Nederland moesten komen, omdat hier geen mondkapjes op hoeven."

Controle

Verder worden de binnensteden nauwlettend in de gaten gehouden. Scholten: "We hebben camera’s, en via Google kunnen we zien hoeveel verkeer er is. Daarnaast zijn er mensen die monitoren vanaf bovenverdiepingen. Als het te druk is in een binnenstad, sluiten we de straten af. De parkeergarages zijn op de helft van de capaciteit gezet."

"Op die manier probeer je toch winkelend publiek te krijgen, zonder het virus te verspreiden", legt Scholten uit. En voor de liberale burgemeester is dat lastig. "Voor de economie is het niet altijd even goed, maar het is voor de veiligheid wel belangrijk. Maar het doet absoluut pijn. Ik praat met ondernemers, en dan hoor je wat de omzetten zijn…"

Shoppingcentra

Als voorzitter van de veiligheidsregio Noord-Limburg is Scholten vanwege de geldende noodverordening ook verantwoordelijk voor de situatie in het winkelcentrum Designer Outlet Roermond. Hoewel het daar vandaag druk is, meent hij dat er geen problemen zijn. "Ik denk dat we het allemaal onder controle hebben. We zitten hier in een regio mét Duitsland. Dus het is heel bijzonder dat er nu een relatief harde grens is."

Toch is nog niet alles in kannen en kruiken. Want hoe moet het bijvoorbeeld verder na 1 juni, als er weer verdere versoepelingen volgen? Scholten heeft er vertrouwen in. "We blijven kijken: wat doet dat met onze binnensteden. Afgelopen zondag was de generale repetitie, en die was mislukt. Maar nu ben ik er niet zo bang meer voor, we zijn er ook iets meer aan gewend en hebben maatregelen genomen."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie