Binnenland
KRO-NCRV

NS-baas chagrijnig na storing ProRail: ‘Dit mag nooit meer voorkomen’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NS-baas chagrijnig na storing ProRail: ‘Dit mag nooit meer voorkomen’

Marjan Rintel, CEO van de Nederlandse Spoorwegen, is niet te spreken over de telefoonstoring bij de verkeersleiding van ProRail die het treinverkeer donderdag landelijk platlegde. "Het is de tweede keer dit jaar en dat is echt te veel", verzucht de topvrouw bij 1 op 1. "Ik ga met ProRail in gesprek en zal om de garantie dat dit niet meer gebeurt vragen."

De oorsprong van de storing is nog niet bekend. "Daarover ga ik met ProRail in gesprek", vertelt Rintel aan presentator Sven Kockelmann. "Maar in mei is dit ook al gebeurd. Twee keer in een jaar is echt te veel; reizigers hebben hier zoveel last van."

ProRail is niet de enige partij waarmee Rintel aan tafel zal moeten. FNV Spoor kondigde gisteren namelijk aan dat er landelijke stakingen aankomen. "Vanaf maandag kunnen we acties verwachten en dat is diep teleurstellend, aangezien we uit de diepste crisis ooit komen."

Stakingen

De NS-baas had gehoopt samen op te kunnen trekken met de FNV, maar heeft stakingen niet kunnen voorkomen. "We weten niet hoe de stakingen eruit gaan zien, maar verwachten niet dat de inzet van bussen nodig is."

De staking komt na een periode van historisch verlies voor de NS. "Pas in 2025 zitten onze treinen weer zo vol als in 2019", voorspelt Rintel. "Maar daar tegenover staat dat openbaar vervoer en grote rol gaat spelen in de oplossing van de woningnood en het klimaatprobleem. Mobiel verkeer is de groenste vorm van vervoer en dus verwachten wij een groei van veertig procent in de komende twintig jaar."

Mobiliteitsminister

Om die groei op te vangen is er volgens Rintel geld én een nieuwe minister nodig. "Ik zou pleiten voor een mobiliteitsminister. De woningnood en het klimaatprobleem zullen gecoördineerd moeten worden door een nieuwe minister; wat heb je aan een nieuwe woning als die niet bereikbaar is met het openbaar vervoer?"

Momenteel verkeert de NS dus nog in zwaar weer, maar Rintel is optimistisch over de toekomst. "In de weekenden zitten we alweer op driekwart van onze originele bezetting. Nederlanders staan te springen om weer in het leven stappen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie