Binnenland
BNNVARA

Volksbos Vlaardingen bestaat 25 jaar

foto: Loek Batenburgfoto: Loek Batenburg
  1. Nieuwschevron right
  2. Volksbos Vlaardingen bestaat 25 jaar

Het grootste protestbos van Europa bestaat 25 jaar. De 16.000 bomen in Vlaardingen zijn inmiddels een volgroeid bos. Vroege Vogels plantte 25 jaar geleden zelf ook een boom. Verslaggever Merlijn Schneiders wandelt met een van de initiatiefnemers van het 'Volksbos', Frederieke Verheijen, door het gebied.

Het is 1992 als onder meer Minister Alders het idee oppert om van het in Vlaardingen gelegen recreatiegebied ‘De Lickebaert” een vuilstortplaats te maken. Het plan stuit direct op verzet. De Maassluissenaar Niko Koffeman (tegenwoordig Eerste Kamerlid voor de Partij van de Dieren) gaat samen met onder andere Remi Poppe van de SP, en vele Vlaardingse huisartsen en apothekers over tot actie. Er wordt een plan van aanpak bedacht; het planten van een 'volksbos'. Een boom zou vijf gulden gaan kosten, inclusief een naamplaatje, en een herinneringscertificaat. Het idee nam een grote vlucht, al snel waren er meer dan 16.000 bomen verkocht.

Plantdag

Op zaterdag 12 december 1992 was het zo ver. Massaal kwamen de mensen toegestroomd. Twee pendelbussen zorgden voor het personenvervoer vanaf Station West naar de locatie van het ‘Volksbos’ onder aan de Maassluissedijk. Achtduizend mensen plantten die dag een boom. Zo ontstond in één dag een twintig hectare groot bos.

In 1994 ging Vroege Vogels Radio langs om te kijken wat de stand van het bos na twee jaar was:

Het Volksbos in Vlaardingen bestaat 25 jaar - Deel I

Volksbosmethode

25 jaar later zijn de bomen groot gegroeid en is het bos het grootste protestbos van Nederland en Europa. De actie kreeg op verschillende plekken in Nederland navolging, zoals bijvoorbeeld het bij Schiphol geplante Bulderbos.

Tentoonstelling

Het vijfentwintigjarig bestaan van het Volksbos is voor museum Vlaardingen een mooie aanleiding om een tentoonstelling te organiseren over dit bijzondere burgerinitiatief. De tentoonstelling geeft met veel foto’s, affiches, kindertekeningen, krantenberichten uit die tijd een beeld van hoe het verzet van inwoners een positieve bijdrage leverde aan de leefbaarheid van de woon- en werkomgeving.

Het Volksbos in Vlaardingen bestaat 25 jaar - Deel II

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie