Binnenland
NOSNTR

Nederlandse natuur holt achteruit, echter niet alleen door stikstof

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse natuur holt achteruit, echter niet alleen door stikstof

Verreweg het grootste deel van de Nederlandse natuurgebieden staat er slecht voor. Dat blijkt uit de tot nu toe gepubliceerde natuurrapporten die provincies moeten maken, die de NOS analyseerde. Daaruit blijk dat niet alleen stikstof een probleem is, maar ook bijvoorbeeld droogte. NOS-redacteur Sarah Bürmann volgt het stikstofdossier en vertelt over de bevindingen in Nieuws en Co.

Nederlandse natuurgebieden gaan snel achteruit en dat ligt niet alleen aan stikstof

Droogte

Uit de analyses blijkt dat de provincies de doelen in het overgrote deel van de natuur niet halen, zelfs niet als de voorgenomen maatregelen worden uitgevoerd. Bürmann vertelt dat de maatregelen uiteenlopen van het aanplanten van bos tot het ophogen van een beekbodem. Om de natuur te herstellen zijn deze veranderingen dringend nodig, vertelt Bürmann. "Ik heb conclusies bekeken van 600 stukjes natuur in 5 verschillende provincies. In Limburg is verdroging een groot probleem. Sommige diersoorten, zoals de adder komen daar nu bijvoorbeeld al niet meer voor."

Exotische planten

Ook zijn er in veel gebieden exotische planten die lokale planten verdringen. De oplossing is er in sommige gevallen, maar niet voor alle problemen die er spelen. "Voor sommige problemen is een oplossing. In Limburg zitten bijvoorbeeld veel piekbelasters, dus hun uitstoot moet omlaag en dan gaat het beter in de natuur daar omheen. Eigenlijk in 14% van alle natuur die we hebben geanalyseerd gaan de doelen behaald worden, maar in de rest van de gebieden niet. Er moet een stapje bij. Voor de natuur heeft dit grote gevolgen en je ziet dat het niet goed gaat."

Juridisch probleem

Ook noemt Bürmann juridische problemen op. "Nederland heeft decennia geleden al een handtekening gezet onder Europese natuurbeschermingsregels. In die regels staat ook een verslechteringsverbod, dus de natuur mag niet verslechteren en moet als het slechter wordt verbeteren. Er is dus meer nodig dan dat er nu gebeurt. De provincies zijn dus bezig met plannen maken en sturen die naar minister Van der Wal. Het is de bedoeling dat die plannen over al die problemen gaan, want zoals we zien hebben die allemaal met elkaar te maken. Het lijkt er alleen op dat niet alle provincies de deadline gaan halen."

item droogte

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie