Binnenland
AVROTROS

'Suriname heeft een failed government'

foto: Presidentieel paleis in Paramaribo, Surinamefoto: Presidentieel paleis in Paramaribo, Suriname
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Suriname heeft een failed government'

Zonder de behoefte te hebben om te discussiëren over of Suriname nou wél of niét een failed state is, gaat dr Kelder op zoek naar de feiten wat betreft de stand van zaken in onze voormalige kolonie.

Een mislukte staat, noemde minister Blok Suriname. Hoewel hij zijn uitspraak betreurt nam hij deze niet terug, met hysterische gevolgen van dien. Robby Makka, economisch analist en Surinamist, spreekt liever van eenfailed government. "De staat is niet mislukt, want Suriname is wel degelijk een rechtsstaat."

Rommel

Vanwege die mislukte overheid is het wat de economie betreft wel een bende in het land van Desi Bouterse, zegt de Surinamist. "Eén grote rommel. Cijfers kloppen niet." Volgens Makka wordt de economie voortdurend 'gecrushed' door Bouterse en zijn regering. "Er is een enorme schuldenberg, en geen goede relatie tussen economische instituten.

Als we kijken naar de bestuurskundige situatie in Suriname is het niet veel beter gesteld, denkt Makka. "Er is geen bestuurlijke visie. En als die er wel is, dan maken ze daar een bende van." Daarnaast komen de meeste benoemingen volgens Makka voort uit vriendjespolitiek.

Multiculturele samenleving

De economie in Suriname mag dan volgens Makka inderdaad 'mislukt' zijn, maar wat betreft de multiculturele samenleving is het absoluut geen failed state. "Iedereen leeft daar vreedzaam samen, broederlijk naast elkaar." zegt Makka.

De stand van zaken in Suriname

Ster advertentie
Ster advertentie