Binnenland

'De koning heeft een voorbeeldfunctie, het zou goed zijn als hij zegt: ik ben vegetariër'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De koning heeft een voorbeeldfunctie, het zou goed zijn als hij zegt: ik ben vegetariër'

Koning Willem Alexander ziet af de subsidie die hij krijgt voor het deel van het Kroondomein waar hij nu af en toe in het najaar jaagt. Hierdoor kan het Kroondomein een paar maanden dichtblijven voor bezoekers. GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet verzet zich tegen die jacht in dr Kelder en Co. Presentator Jort Kelder vraagt zich af of ze haar pijlen op de juiste richt: “dit is toch adellijke folklore, kleinschalig gepruts? Moeten we de bio-industrie niet aanpakken?”

Gesprek Laura Bromet

Bromet reageert: “Soms is het goed om met verouderde tradities te breken.” Het Kamerlid vindt overigens ook dat de bio-industrie afgeschaft moet worden: “Daar besteed ik veel meer tijd aan dan aan de jacht.” Volgens Bromet zou het wel goed zijn als de koning het goede voorbeeld zou geven, “en als hij zou zeggen: ik word vegetariër.”

Najaarssluiting Kroondomein

Geluiden tegen de najaarssluiting van het domein klinken steeds harder. Zo’n 3400 van de 6700 hectare blijft, volgens NOS Koninklijk Huis-verslaggever Jozephine Trehy, in het najaar dicht, en nog altijd is er sprake van miljoenen euro’s subsidie. De komende zes jaar is voor ongeveer 4,2 miljoen euro subsidie aangevraagd, voorheen was dat zo’n 4,8 miljoen euro.

Ster advertentie
Ster advertentie