Binnenland

Klassieker: Federer treft Nadal in finale Australian Open

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klassieker: Federer treft Nadal in finale Australian Open

[NOS] Roger Federer kan zich opmaken voor zijn droomfinale tegen Rafael Nadal. Nadal won in de halve finale van de Australian Open in een bijna vijf uur durende partij met 6-3 5-7 7-6 (5) 6-7 (4) 6-4 van de Bulgaar Grigor Dimitrov.

In 2011 stonden de rivalen van weleer voor het laatst tegenover elkaar in een grandslamfinale. Op Roland Garros won Nadal toen in vier sets. Dat was ook het resultaat van hun eerste onderlinge eindstrijd op een grand slam, in 2006, eveneens in Parijs.

Federer (17 grandslamtitels) en Nadal (14 grandslamtitels) stonden achter keer tegenover elkaar in een grandslamfinale (6-2 voor Nadal). In de 34 onderlinge duels is Nadal ruim in het voordeel met 23 overwinningen.

Verslaggever Mark Brasser vertelt over de klassieke finale:

Mark Brasser: "De gebeden zijn verhoord"

Boeiend gevecht

Na een moeizame openingsgame (Dimitrov kreeg twee breekkansen) denderde Nadal door de eerste set heen. Hij serveerde niet alleen grandioos, maar zette de Bulgaar met plotselinge versnellingen meer dan eens op het verkeerde been.

Dimitrov verviel in de tweede set niet in een defensieve tactiek en kreeg bij 5-3 de kans om de set uit te serveren. Nadal brak echter terug, werkte vervolgens vier setpunten tegen weg bij 5-4, waarna Dimitrov bij 6-5 alsnog toesloeg op het vijfde.

Dimitrov, die dit seizoen al zijn tien duels had gewonnen, leverde in set drie bij 2-2 zijn opslag in, maar brak direct terug. Er volgde een tiebreak, waarin de Bulgaar terugkwam van 1-3 tot 5-5, maar vervolgens twee afzwaaiers produceerde.

Nadal had het tij mee, maar Dimitrov kon het keren, met winst in de tiebreak van set vier. Twee gemiste kansen bij 4-3 braken hem op: Nadal brak de Bulgaar wel en na bijna vijf uur was zijn achtste zege op Dimitrov in negen duels een feit.

Ster advertentie
Ster advertentie