Binnenland
WNL

Commandant der Strijdkrachten: 'Om vrijheid te hebben, moet je daar wel wat voor doen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Commandant der Strijdkrachten: 'Om vrijheid te hebben, moet je daar wel wat voor doen'

We moeten onze krijgsmachten versterken en onze afspraken met onze bondgenoten nakomen, vindt Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer. Maar waarom moet onze krijgsmacht eigenlijk versterkt worden? Nederland of Europa worden immers niet aangevallen, wat is precies de dreiging?

"Ik begrijp dat mensen dat niet voelen in Nederland. Dat is mooi, dat betekent dat we in een land leven dat zich gezegend kan voelen. Maar dat betekent wel dat je daar wat voor moet doen. Je moet wel zorgen dat dat zo blijft", legt Bauer uit in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

Commandant der Strijdkrachten: 'Om vrijheid te hebben, moet je daar wel wat voor doen'

Binnen de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) is afgesproken dat alle landen 2 procent van het bruto binnenlands product (BBP) aan Defensie uitgeven in 2024, zo ook Nederland. Inmiddels staat de teller op 1,35 procent, en naar verwachting is het percentage in 2024 niet veel hoger. Nederland is er dus nog lang niet.

'Daar zijn wij als NAVO kwetsbaarder'

De NAVO ziet de Russen als belangrijke dreiging. "De Russen zijn zich aan het herbewapen. Zij zijn zich op zowel op conventioneel als nucleair wapenterrein aan het moderniseren en aan het uitbreiden", zegt Bauer. De NAVO zou als collectief de Russen op langere termijn kunnen verslaan, verzekert hij. "Daar is geen twijfel over." Maar Rusland heeft op dit moment wel degelijk een voorsprong op de NAVO.

"Waar de Russen een groot voordeel hebben op het ogenblik is de snelheid waarmee zij nu hun krijgsmacht kunnen verplaatsen en kunnen inzetten op de plek waar zij dat nodig achten. Daar zijn wij als NAVO kwetsbaarder", zegt Bauer. "De gereedheid, de snelheid, de snelheid waarmee je die krijgsmacht kunt inzetten, dat is bij ons minder goed dan bij de Russen. Dat betekent dat we daar in de eerste fase van een conflict echt last van kunnen hebben, want dan hebben zij een voorsprong op ons."

Naast de Russen wordt door het zuiden van Europa ook terrorisme gezien als een dreiging, zegt Bauer. "En dat kan Europa bereiken via de vluchtelingenstromen die voor een belangrijk deel uit Afrika komen."

'Als je iets afspreekt moet je het ook doen'

Uiteindelijk komt het erop neer dat we volgens Bauer onze afspraken met de NAVO gewoon moeten nakomen. "We hebben afgesproken dat we met elkaar zorgen dat we dat grondgebied van de NAVO kunnen verdedigen. Dat is de kern waar het hier om gaat: om die gezamenlijke vereniging te kunnen invullen, moet iedereen zijn bijdrage leveren", legt de Commandant der Strijdkrachten uit. "Ergens kom je natuurlijk op een punt dat je met elkaar moet vaststellen: als je iets afspreekt, moet je het ook doen."

Ster advertentie
Ster advertentie