Binnenland

Nederland is twee soorten zeenaaktslakken rijker

foto: Bernard Picton, Stichting Anemoonfoto: Bernard Picton, Stichting Anemoon
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland is twee soorten zeenaaktslakken rijker

Veel soorten zeenaaktslakken hebben spectaculaire kleuren en patronen en zijn daarom geliefd bij duikers. Ze zijn vaak felgekleurd om aan te geven dat ze giftig zijn. Deze week werd bekend dat Nederland weer twee soorten zeenaaktslakken rijker is.

Als eerste gaat het om een zeenaaktslak, witgezoomde knuppelslak, die hier al veel langer blijkt te zijn. De verwante bleke knuppelslak wordt al jaren in de Zeeuwse Delta waargenomen, maar nu is duidelijk geworden dat een deel van die waarnemingen om een andere soort te gaat. Allebei hebben ze oranje vlekken, maar de witgezoomde heeft een witte rand rondom de voet. In 2003 is deze 'nieuwe' slak al in de Grevelingen gezien. Brendon Oonk van Stichting Anemoon vertelde op NPO Radio 1 waarom nu pas bekend is geworden dat het om een andere soort gaat:

Test clip Walter R1-1

Zeesprietkroonslak

De zeesprietkroonslak werd gevonden tijdens een expeditie van Stichting Duik de Noordzee Schoon op de Bruine Bank in de Noordzee. Deze zeeslak voedt zich exclusief met zeespriet en dankt hieraan haar Nederlandse naam. Stichting Duik de Noordzee Schoon organiseert enkele expedities per jaar.

Wrakduikers bergen zoveel mogelijk verloren visnetten, lood en kunstaas op Noordzeewrakken. Biologen monitoren de biodiversiteit op de wrakken en aan boord op de geborgen netten. Tijdens dit soort expedities zijn tientallen voor Nederland nieuwe en zeldzame soorten ontdekt.

Bron: Vroege Vogels

Ster advertentie
Ster advertentie