Binnenland

Deze week op NPO Radio 1: debat Clinton/Trump en Europees voetbal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze week op NPO Radio 1: debat Clinton/Trump en Europees voetbal

Elke maandag vind je rond het middaguur op deze pagina een artikel met een selectie van het beste dat deze week op NPO Radio 1 te horen is. Het gaat dan bijvoorbeeld om bijzondere gasten, mooie reportages, groot nieuws en belangrijke sportwedstrijden. We kijken ook naar bijzondere artikelen en fragmenten van afgelopen weekend.

Deze week

Debat
De Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton kruisen deze week de degens in het laatste grote televisiedebat voor de verkiezingen van 8 november. In de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) staan de twee tegenover elkaar. Natuurlijk is er die nacht veel aandacht voor maar ook voorafgaand aan het debat zijn er analyses en beschouwingen. De nasleep is uiteraard ook te volgen op NPO Radio 1.

Volg ook de podcast van Margriet van der Linden op weg naar de verkiezingen

Marslanding
Woensdag is een spannende dag voor ruimtevaartliefhebbers: die dag moet een Europese sonde landen op Mars. De vorige keer (in 2003) ging het mis.

De missie vertrok afgelopen maart aan boord van een Russische raket. De sonde van 577 landt woensdag met 21.000 kilometer per uur het Marsoppervlak naderen. Voor een veilige landing moet de sonde binnen zes minuten met branders en parachutes worden afgeremd. Op NPO Radio 1 doen we verslag vanuit het Duitse Darmstadt, waar de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is gevestigd.

Lees ook: Europese sonde begint goed aan afdaling naar Mars (NOS)

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voetbal
Vier Nederlandse clubs mogen deze week weer aan de bak in Europa. PSV heeft de zwaarste tegenstander, in de Champions League uit tegen Bayern München. AZ speelt donderdag thuis tegen Maccabi Tel Aviv, Feyenoord ontvangt de Oekraïense club Zorja Loehansk en Ajax reist af naar Spanje voor een ontmoeting met Celta da Vigo. Feyenoord en Ajax hebben sowieso een zware week voor de boeg, want zondag spelen ze tegen elkaar in de 181e editie van De Klassieker. De wedstrijd begint om 14.30 uur en is integraal te volgen op NPO Radio 1.

Alle onderwerpen zijn onder voorbehoud. Kijk voor alle programma's en onderwerpen in de gids.

Dit weekend gemist

Albert Beintema is de winnaar van de Jan Wolkers Prijs 2016. Hij schreef het boek 'De grutto', een biografie van een bijzondere, oer-Hollandse weidevogel. De winnaar werd gisteren bekendgemaakt in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels, dat voor de gelegenheid werd uitgezonden vanuit De Lakenhal in Leiden. Dat museum was ook voor de laatste keer open, het gaat tot 2019 dicht vanwege een renovatie.

In Vroege Vogels ook aandacht voor Het laatste oordeel, een drieluik uit 1526 van Jan van Leyden. Jan Wolkers was groot liefhebber van het schilderij.

Wie het werk wil bekijken moet vanwege de renovatie in leiden voorlopig naar het Rijksmuseum in Amsterdam.

Ron Vergouwen analyseert elke week in De Perstribune de Nederlandse televisie. Gisteren keek hij hoe het afgelopen week was gesteld met satire op de beeldbuis, met onder meer aandacht voor de Mark Rutte-imitatie tijdens het Televiziergala.

Ster advertentie
Ster advertentie