Binnenland
MAX

Wat is het best: zomer- of wintertijd? 'In de winter hebben we nu al een halve zomertijd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is het best: zomer- of wintertijd? 'In de winter hebben we nu al een halve zomertijd'

De lente is weer begonnen en komend weekend gaat de zomertijd weer in. De klok gaat weer een uur vooruit. Maar hoe goed is dat eigenlijk voor je? En wat is beter, de zomer- of wintertijd? Joke Meijer is hoogleraar neurofysiologie bij LUMC en pleit in Villa VdB voor een permanente wintertijd: "In de winter hebben we al een halve zomertijd."

'We moeten overgaan op een permanente wintertijd'

Het verzetten van de klok heeft niet direct invloed op ons lijf, legt Meijer uit. "Het gaat om het licht, dat heeft invloed op onze hersenen met daarin onze biologische klok. Die registreert de lengte van de dag. En afhankelijk daarvan wordt ons lichaam in de goede staat gebracht om de zomer of winter aan te kunnen." Door de mechanische klok te verzetten moet ons biologische ritme zich dus even aanpassen. Maar dat lukt vaak al binnen een paar dagen, stelt Meijer. "Het is verder ook niet ongezond, maar vooral onhandig en eigenlijk ook onnodig."

Maar welke tijd is het beste?

En daarom vlamde een paar jaar geleden de discussie over het verzetten van de tijd weer op. De Europese Commissie gaf destijds ook aan om er vanaf te willen. Volgens Meijer gaan er veel stemmen op voor een 'continue tijd'. Een permanente keuze, waardoor de klok niet meer verzet hoeft te worden. Maar is dan de zomertijd of wintertijd beter? "Mensen hebben positieve gevoelens bij de zomertijd, bijvoorbeeld voor de langere avonden. Maar als je de zomertijd hebt in de winter, dan blijft het 's ochtends tot 09.45 uur donker. En dat is wel ongezond, want dan moet je opstaan terwijl je eigenlijk nog in de slaapstand zit."

Quote

Mensen hebben positieve gevoelens bij de zomertijd, bijvoorbeeld voor de langere avonden.

Joke Meijer, hoogleraar neurofysiologie bij LUMC

Ongelukken in het verkeer

Want daar komt die biologische klok weer om de hoek kijken. "Mensen hebben vooral 's ochtends licht nodig om die biologische klok gelijk te zetten. Duurt dit te lang, dan heb je een soort dipje. Dan ben je minder alert in het verkeer en dat leidt tot meer ongelukken", aldus Meijer. Ze vergelijkt het met een maandagochtenddipje. Ben je in het weekend laat naar bed gegaan en laat opgestaan? Dan wordt je biologische klok en dus je lichaam maandagochtend weer even met het ochtendlicht 'gecorrigeerd'.

Meijer: "Ga je in de winter de zomertijd hanteren en wordt het dan pas om 09.45 uur licht? Dan krijg je dat corrigerende zetje pas heel laat. Dat betekent dat je alertheid en prestatievermogen tot die late tijd in 'slaapstand' staan. En dat moet je niet hebben in het verkeer." Bovendien gaan langere avonden ten koste van de ochtend, stelt Meijer: "Daar denk je op de lange dagen in de zomer niet over na, maar in de winter, met korte dagen, dan merk je dat zeker."

'Wintertijd is al halve zomertijd'

Bovendien is de wintertijd onze 'echte' tijd, betoogt Meijer. Dat betekent dat de zon om 12.00 uur op z'n hoogst staat. Toch zit er een klein addertje onder het gras. En dat heeft te maken met de geschiedenis: "In Nederland hebben we sinds de Tweede Wereldoorlog niet eens om 12.00 uur de zon op z'n hoogste stand. Want die tijd is door de Duitsers hier ingevoerd. Eigenlijk zitten we hier dichter bij de Engelse tijd. Dus is het zo dat we hier in Nederland in de winter al een 'halve zomertijd' hebben en in de winter 'anderhalve zomertijd'. Dan staat de zon pas om 13.30 uur op z'n hoogste punt."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie