Binnenland
AVROTROS

Grote gezondheidsrisico's van burnpits was al in 2008 bij ministerie van Defensie bekend, maar gingen toch door

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote gezondheidsrisico's van burnpits was al in 2008 bij ministerie van Defensie bekend, maar gingen toch door

Jarenlang ademden militairen schadelijke rook in van burnpits, onder andere in Afghanistan. Uit een opgedoken rapport van Defensie blijkt nu dat het ministerie al in 2008 wist van die grote gezondheidsrisico's. Tóch werd nog jaren met deze burnpits gewerkt. "Er hebben zich nu ruim 700 militairen bij gemeld, waarvan er 300 gezondheidsklachten hebben", zegt Ferre van de Nadort, die honderden militairen bijstaat, in Radio EenVandaag. "De rook lag als een deken over het kamp heen 's nachts."

Vele honderden militairen hebben gezondheidsklachten opgelopen toen zij op uitzending waren in onder andere Afghanistan. Daar kwamen ze in aanraking met de rook van een burnpit, een afvalverbrandingsput. Uit een rapport uit 2008, in handen van EenVandaag, blijkt dat de risico's toen al bekend waren.

Deken van rook

In het tot nu toe geheime document is te lezen wat de gevaren zijn van deze grote hopen smeulend afval. "De combinatie van fijnstof en daar aangebonden PAK's en zware metalen leveren een belangrijk gezondheidsrisico op. De blootstelling aan deze emissie vindt dagelijks plaats, waarbij er 's avonds vaak een deken van rook over het kamp ligt. Dit wordt door het personeel als hinderlijk ervaren waarbij zelfs de ventilatie in de slaapcontainers wordt uitgeschakeld."

De militairen die klachten hebben opgelopen zijn op missie geweest in Afghanistan, Irak en voormalig Joegoslavië. Omdat afval binnen de hekken van het kamp verwerkt moest worden en speciale ovens daarvoor niet altijd beschikbaar waren, werd het vaak in een grote kuil in brand gestoken, een zogenaamde burnpit. Het rapport uit 2008 heeft de afvalstroom binnen Kamp Holland in Afghanistan onderzocht.

D66-Kamerlid Salima Belhaj reageert op opgedoken rapport over gezondheidsgevaren bij burnpits Defens

Ruim 700 meldingen bij meldpunt

Tijdens dit onderzoek is een aantal risico's in kaart gebracht. "Belangrijke conclusie uit diverse rapportages en uitgevoerde documentstudie is dat de emissie die vrijkomt bij verbranding bestaat uit grote hoeveelheden stofdeeltjes die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu." Maar ondanks deze conclusie zijn militairen nog jaren blootgesteld aan de rook die vrijkomt bij de burnpit.

Jurist Ferre van de Nadort staat militairen bij die gezondheidsklachten hebben na dit soort militaire missies. Inmiddels staat de teller op ruim 700 meldingen bij het, door hem opgerichte, meldpunt. "Dit rapport is vertrouwelijk, met als doel om dit kennelijk binnen de organisatie te houden. In dit rapport staat heel erg duidelijk hoe gevaarlijk de burnpits waren", vertelt de jurist.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie