Binnenland

Het dagboek van Wopke Hoekstra: 'De grote dag'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het dagboek van Wopke Hoekstra: 'De grote dag'

De minister van Financiën Wopke Hoekstra neemt de luisteraars van Spraakmakers mee in deze drukke week, de week van Prinsjesdag. Via verslaggever Anne van der Veen krijg je een kijkje achter de schermen.

"Het is dinsdag, sterker nog het is de derde dinsdag in september. Kwart voor negen, de zon schijnt. Ik heb de eerste drie interviews achter de rug. De kinderen zijn naar school. Jet is uitgelaten, niet door mij trouwens. Dit is een kort moment van rust in de auto. We zijn bijna in Den Haag, dan gaat het hele circus beginnen", zegt Wopke Hoekstra vanmorgen tegen verslaggever Anne van der Veen.

Gisteren werd de dag van vandaag voorbereid. "Het is het handig om één keer het hele schema door te nemen vanaf 6.00 uur 's ochtends", vertelt Hoekstra. "Voor veel mensen op Financiën is dit het moment waar maanden naartoe is geleefd."

De pinguïn naar het ei

"Vanaf half elf gaat de pinguïn naar het ei. Dat klinkt wel raar hè. Maar de pinguïn ben ik, in dat geweldige pak. En het ei is in de centrale hal bij het ministerie van Financiën."

Hoekstra vertelt over de voorbereiding van zijn speech. "Taal doet er zeker toe in het politieke leven. Het gaat er echt om wat je zegt en hoe je het zegt. Mijn grootmoeder was lerares Nederlands. Die was daar altijd mee bezig, dat heb ik een beetje van haar overgenomen."

De reportage is deze week elke dag te horen rond 10:30 uur op NPO Radio 1 bij Spraakmakers.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie