Binnenland

Vandaag in de Tour de France: kans voor de afdalers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag in de Tour de France: kans voor de afdalers

Parijs nadert. Over precies een week is het alweer voorbij met de Tour. Maar voor dat zover is, staan er nog een aantal mooie etappes op de planning. Zo ook vandaag. De koers brengt ons van Millau naar Carcassonne en onderweg valt er genoeg te beleven.

Niet voor de eerste keer deze tour blijft het mooiste stuk koersen bewaard tot het einde. Een klim van de eerste categorie, die start op zo'n vijftig a zestig kilometer voor de finish, zorgt ongetwijfeld voor spektakel.

Er wordt daar door het peloton ruim twaalf kilometer geklommen, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,3 procent. Maar daar eindigt het niet. Er volgt nog een prachtige afdaling waar de lefgozers van het peloton met veel durf, stuur- en remkunsten zichzelf kunnen etaleren, om vervolgens naar de overwinning te rijden.

Alleskunners

Het is jammer dat één van de beste dalers van de Tour er niet meer bij is. Vincenzo Nibali moest helaas eerder afstappen vanwege een breuk in een ruggenwervel. Maar er zijn nog anderen die kunnen dalen. Twee mannen die zowel de klim als de afdaling goed kunnen verteren, zijn de alleskunners, en daardoor vaak benoemde, renners Alejandro Valverde en Julian Alaphilippe. Van eerstgenoemde zie je hieronder wat hij kan in een afdaling, met zo een negentig a honderd kilometer per uur.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Amper vlakke kilometers

Voor de afdaling gebeurt ook al het nodige, in etappe die je een glooiende bergetappe mag noemen. Er zijn slechts weinig kilometers waar het parcours vlak is. Deze etappe leent zich andermaal voor een groep aanvallers om het voortouw te nemen. En te pogen het peloton voor te blijven in de race naar de finish.

Rustdag voor de boeg

Of de klassementsmannen nog een aanval plaatsen, dat valt te bezien. Dat gebeurt eerder bij een finish met een aankomst bergop en daarnaast is het morgen rustdag. Veel van de mannen die nog een serieuze gooi naar het klassement kunnen wagen, weten dat er nog een aantal zware dagen aankomen.

De kans dat zij alles op alles gooien om in de afdaling een kleine voorsprong op de andere te bemachtigen is klein. Vermoedelijk overleven zij nog even tot de rustdag, om dan weer met goede hoop aan de laatste week te beginnen.

De kansen zijn dus aanwezig dat een groepje vluchters vandaag het peloton weet voor te blijven. Wie er precies in dat groepje zit, is lastig te voorspellen. Daar we toch benieuwd zijn naar jouw mening stellen we vandaag daarom de volgende vraag:

{poll}

Tip ons jouw ultieme Tour-plaat

Helemaal in de Tour de France sfeer komen? Luister gratis naar de NPO Radio 1 Tour Top 100 via Spotify. Op dit moment ziet de lijst er zo uit:

{iframe "https://open.spotify.com/embed/user/nporadio1/playlist/3eGaeEo6rRsV3iCdxHWqLc" height="600" }

Staat jouw ultieme Tour de France liedje er nog niet tussen? Mail de titel en artiest van jouw plaat dan naar tourtop100@radio1.nl, of gebruik onderstaand contactformulier.

Onder de deelnemers verloten we vijf exemplaren van Tourflits van Jairo van Lunteren en Hans Hogendoorn, een boek over de wielergeschiedenis van de Tour de France en het radioprogramma Radio Tour de France.

{rsform 8}

Ster advertentie
Ster advertentie