Binnenland

De vrije trap speelt de hoofdrol bij Sparta tegen Ajax

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. De vrije trap speelt de hoofdrol bij Sparta tegen Ajax

[NOS] Drie keer werd er tijdens de wedstrijd tussen Sparta en Ajax gescoord vanuit een vrije trap. Hakim Ziyech en Lasse Schöne scoorde aan de kant van de Amsterdammers terwijl Ryan Sanusi voor Sparta een vrije trap succesvol benutte.

Wie is de beste vrije trap-specialist? Ziyech of Schöne?

Het was een opluchting voor de Sparta-fans in het Kasteel. Het doelpunt van Ryan Sanusi was pas de tweede vrije trap die er dit seizoen in ging. Ajax staat na de twee goals in Rotterdam op zes succesvolle vrije trappen in dit seizoen, en dat is meer dan bij de andere teams uit de Eredivisie. Sterker nog, in de laatste tien seizoenen was er maar één club die vaker uit vrije trappen wisten te scoren. PSV scoorde in het seizoen van 2014/2015 zeven keer vanuit een vrije trap, allemaal door Memphis Depay.

Ziyech en Schöne

De zes treffers van Ajax staan allemaal op naam van Ziyech of Schöne. Beide staan dit seizoen op drie doelpunten uit een directe vrije trap. Schöne is de meest effectieve, hij had zestien pogingen nodig. Ziyech nam 22 keer een directe vrije trap, waarvan er dus maar drie in gingen. In de gehele eredivisiecarrière van Ziyech staat de teller op tien succesvolle vrije trappen. Schöne doet het net iets beter, die scoorde elf keer vanuit een vrije trap

Ook buiten de vrije trappen zijn Ziyech en Schöne succesvol. Vijf keer scoorde dit duo van buiten het strafschop gebied. Samen met Steven Berghuis van Feyenoord delen zij hiermee de koppositie. Als je kijkt naar alle schoten buiten het strafschopgebied die uiteindelijk in een doelpunt resulteerde dan komt Ziyech er bekaaid vanaf. Ziyech schoot maar liefst 102 keer terwijl Schöne 40 keer van buiten het strafschopgebied de bal wegstuurde.

Het Ajax-duo was niet het enige dat via een vrije trap een doelpunt wist te maken. Voor Sparta was de Belg Ryan Sanusi succesvol met een directe vrije trap. En dat was uniek, want Sanusi was de eerste speler die dit jaar een bal uit vrije trap achter Ajax-keeper André Onana wist te krijgen. De laatste keer dat een speler dat lukte was Jürgen Locadia, die scoorde op 23 april 2017 names PSV.

Ster advertentie
Ster advertentie