Binnenland
NOS

'Het is een soort carnaval', Iran viert veertig jaar revolutie

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is een soort carnaval', Iran viert veertig jaar revolutie

Het was één van de belangrijkste keerpunten in de recente geschiedenis: de revolutie in Iran. Na een volksopstand veranderde het land van een pro-westerse samenleving van de een op de andere dag in een streng islamitisch land. Dat is nu veertig jaar geleden.

"Het begon met kleine opstanden en eindigde met een periode van tien dagen waarin honderdduizenden mensen de straat op gingen en de revolutie compleet was", vertelt Thomas Erdbrink in het NOS Radio 1 Journaal.

Vandaag viert het land een feestdag die jaarlijks door de regering wordt georganiseerd. "Mensen lopen langs routes. Daar wordt muziek gespeeld, er zijn toneelstukjes. Het is een soort carnaval", vertelt Erdbrink. "Vorig jaar zag ik een man 'dood aan Amerika' zingen. Voor westerlingen is het een vrij surrealistisch tafereel."

Beschouwen Iraniërs vandaag ook als een dag om te vieren? "Het is belangrijk om te kijken naar het aantal feestvierders. Er zijn honderdduizenden mensen, maar Teheran is een stad van acht miljoen. Dus lang niet iedereen steunt dit. Er zijn ook Iraniërs die genoeg hebben van de geestelijken."

Feestdag om 40-jarig 'jubileum' Iraanse Revolutie

Ster advertentie
Ster advertentie