Binnenland
NOS

'Dood Scandinavische toeristen leeft heel erg in Marokko'

foto: FACEBOOK / AFPfoto: FACEBOOK / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dood Scandinavische toeristen leeft heel erg in Marokko'

In het Atlasgebergte in Marokko zijn de lichamen van twee Scandinavische toeristen gevonden. Uit forensisch onderzoek blijkt dat de kelen van de vrouwen zijn doorgesneden. De autoriteiten gaan uit van een aanslag.

De 24-jarige vrouw uit Denemarken en een vrouw van 28 uit Noorwegen kenden elkaar van een Noorse universiteit en waren afgelopen weekend naar Marokko vertrokken voor een rondreis van een maand.

Het nieuws over hun moord is niet alleen hard aangekomen in Scandinaviƫ, maar ook in Marokko zelf, vertelt journalist en IS-deskundige Abdou Bouzerda in NOS Met het Oog op Morgen. "Ik merk het bijvoorbeeld in mijn eigen kennissenkring in Marokko. Ik krijg veel appjes binnen van mensen die zich afvragen hoe dit bijvoorbeeld in Nederland leeft."

De Deense regering beschouwt de moord als terrorisme. De moorden in het Atlas-gebergte waren politiek gemotiveerd en dus een daad van terreur, zei premier Rasmussen.

Voor de moorden zijn vier verdachten aangehouden. De eerste werd gisteren opgepakt in Marrakesh. Gisterochtend maakte het Marokkaanse Openbaar Ministerie bekend dat er nog drie verdachten zijn aangehouden.

Volgens Bouzerda is het nog lastig om te zeggen of er daadwerkelijk sprake is van een geplande aanslag. "Maar de verdachten hebben zich in ieder geval laten inspireren door IS. Zo hebben ze trouw gezworen aan de leider van IS."

Steun

Veel Marokkanen zijn ook boos over wat de vrouwen is overkomen en willen zaterdag een demonstratie houden om steun aan de slachtoffers te betuigen. "Dat laat zien dat het heel erg leeft", zei correspondent Willemijn de Koning eerder op NPO Radio 1.

Tot nu toe zijn zo'n 1800 Marokkanen afgereisd naar IS-gebied. Enkele honderden daarvan zijn teruggekeerd naar Marokko. Het land hanteert een zero tolerance beleid, zegt Bouzerda. "Wie terugkeert, wordt meteen vastgezet."

Ster advertentie
Ster advertentie