Binnenland
BNNVARA

Peuken enorm vervuilend: tijd om op te ruimen!

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Peuken enorm vervuilend: tijd om op te ruimen!

Straten bezaaid met peuken zijn een doorn in het oog van 'peukenmeisje' Bernadette Hakken. Van enkele tot soms wel honderden peuken raapt ze dagelijks van de straat. "Als je eenmaal gelezen hebt wat er allemaal in een peuk zit aan vervuilende stoffen, wil je graag peuken rapen", zegt ze in Vroege Vogels.

Sinds de roker naar buiten is verbannen, is het aantal peuken op straat toegenomen. Dat het geen fraai gezicht is, is nog tot daaraan toe. Dat peuken enorm vervuilen is een veel groter probleem. Eén peuk verontreinigt acht liter water. Veel sigarettenfilters bevatten plastic (celluloseacetaat), rattengif (arseen), lood en pesticiden. Zodra een filter uit elkaar valt, bijvoorbeeld door contact met water, sijpelen de chemicaliën in het water en in de grond.

Oftewel: ligt er een peuk op straat en gaat het regenen? Dan absorbeert de grond de chemicaliën uit de peuk en komt het onder andere in ons grondwater terecht. Het kan al met al tussen de twee en twaalf jaar duren tot een peuk helemaal is vergaan.

Peukenmeisje raapt peuken. Bron: Pleun Aarts

Schadelijk zwerfafval

Daarnaast zijn peuken ook schadelijk voor dieren. Zo zijn er dieren die hun jongen ermee voeren en worden peuken af en toe gebruikt bij het bouwen van een nest.

Sigarettenpeuken vormen wereldwijd het grootste deel van het zwerfafval. In Nederland belandt elk jaar 10 miljoen kilo aan sigaretten peuken op straat, blijkt uit cijfers van Milieu Centraal. Hiervan wordt 80 procent opgeruimd maar 20 procent, dus 2 miljoen kilo, verdwijnt in onze beken, grachten, rivieren en de Noordzee.

Peukenopruimactie in Apeldoorn

Burgerinitiatief Zero Waste Apeldoorn organiseerde in samenwerking met IVN Apeldoorn op 5 september een peukenopruimactie in de Apeldoornse binnenstad. Op verschillende manieren hielpen vrijwilligers mee aan het peukenvrij krijgen van de straten. Zo werden peuken geraapt, flyers opgehangen en zakasbakjes uitgedeeld. Het is namelijk belangrijk, naast het rapen van de peuken, dat bewustwording wordt gecreëerd onder rokers wat de gevolgen zijn van hun peuk op de grond. Zo zijn er hopelijk snel geen peuken meer op straat te vinden.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie