Binnenland

Plasterk: 'Kritiek premier Sint-Maarten op mariniers is nonsens'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Plasterk: 'Kritiek premier Sint-Maarten op mariniers is nonsens'

[NOS] Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft felle kritiek op premier William Marlin van Sint-Maarten. Die zegt in een interview met NRC dat Nederlandse mariniers niets hebben gedaan tegen de plunderingen op het eiland na de orkaan Irma.

"Het is nonsens", zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal. ''Nederlandse hulpverleners hebben juist heel goed werk gedaan, inclusief handhaving, terwijl dat een taak was van de lokale politie. Als de Nederlanders er niet waren geweest, was de humanitaire ramp veel groter." Ook minister Hennis van Defensie zegt dat de Nederlanders uitstekend werk hebben gedaan.

Plasterk zei verder dat hij gisteravond heeft gebeld met premier Marlin en dat die ontkende dat er een interview met NRC is geweest. "Heel vreemd, ik ga er verder niet op in."

Volgens premier Marlin zijn ruim voordat Irma het eiland verwoestte afspraken gemaakt over het handhaven van de veiligheid. In de communicatie tussen Nederlandse militairen en de lokale politie zou vervolgens iets zijn misgegaan. Hij zegt dat niemand kwam om de avondklok te handhaven.

Marlin zegt dat de mariniers die nog op Sint-Maarten zijn nu "prima werk" doen bij de beveiliging van het vliegveld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook de Commandant Zeestrijdkrachten, Rob Verkerk, heeft felle kritiek op Marlin. "Er werd geplunderd, de mariniers keken ernaar en deden niets", zegt Marlin. Verkerk noemt dat klinkklare onzin. "Mijn mensen hebben binnen de grenzen van hun mogelijkheden vanaf het eerste moment handelend opgetreden", schrijft de baas van de mariniers op Twitter.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie