Binnenland
MAX

Waarom we meer bokkenvlees zouden moeten eten

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom we meer bokkenvlees zouden moeten eten

We zijn met z'n allen veel meer geitenkaas en geitenmelk gaan consumeren. Het aantal melkgeiten is de afgelopen twintig jaar bijna vervijfvoudigd. Dat betekent dat er ook veel meer mannelijke geiten, de bokjes, geboren worden. En daar kunnen we niets mee, daarom gaan de bokjes vaak al na zeven dagen naar de slacht. Dat moet veranderen, vindt dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals, die hier onderzoek naar deed.

Video niet beschikbaar

Madelaine Looije van Eyes on Animals vertelde in Nieuwsweekend dat zij veel inspecties hebben gedaan bij geitenbedrijven, veetransporten en slachterijen om de situatie van die bokjes te controleren. Bokken geven natuurlijk geen melk en het vlees is niet heel lekker, dus zo’n dier wordt in principe als slachtafval geboren. "Je ziet dat hele kleine bokjes die wankel op hun pootjes staan op de laadklep worden gezet, vaak zijn ze amper zeven dagen oud", zegt Looije.

Bokkenvlees

De dierenwelzijnsorganisatie heeft een website, namelijk vooruitmetdegeitenbok.nl, waar het verhaal van het bokje wordt verteld. Ze pleiten ervoor om vaker bokkenvlees te eten. Looijen: "Er is al bijna tien jaar geprobeerd om geitenbokkenvlees populairder te maken, maar dat lukt niet echt. Ik vind ook niet dat de industrie zich daarachter mag verschuilen en gewoon hun verantwoordelijkheid moet nemen voor de dieren." Als het vlees populairder wordt, zou dat betekenen dat de boer gemotiveerder is om de bokjes groot te brengen.

Transport verboden

Eyes on Animals hoopt te bereiken met dit onderzoek is dat het transport van de piepjonge dieren verboden wordt en dat de transportleeftijd verhoogd wordt naar minimaal drie weken. "Er gaat op deze manier wel wat melk verloren, natuurlijk. Maar de geitensector is een hele rijke sector, de melkprijs ligt al heel lang hoog en is heel stabiel. Dus er is voldoende financiële ruimte om voor die bokjes te zorgen. De boeren nemen hun verantwoordelijkheid nu nog niet en sturen die dieren naar de slacht. En niet voor het vlees, maar gewoon om ze dood te maken."

bokjes

Nieuwsweekend op NPO Radio 1

Iedere zaterdagochtend tussen 08:30 en 11:00 uur presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma Nieuwsweekend voor Omroep MAX.

Ster advertentie
Ster advertentie