Binnenland
NOSNTR

Explosie bij GGD-teststraat: vermoedelijk bewust doelwit

foto: Inter Visual Studiofoto: Inter Visual Studio
  1. Nieuwschevron right
  2. Explosie bij GGD-teststraat: vermoedelijk bewust doelwit

Bij een coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel (Noord-Holland) is vanochtend een explosief afgegaan. Het gaat om een metalen pijp die is ontploft. Het explosief lag aan de buitenkant van het pand aan de Middenweg. De politie gaat ervan uit dat de teststraat het doelwit was.

Dit is niet het eerste incident in een teststraat, maar toch is het volgens veiligheidsexpert Rico Briedjal te vroeg om over terrorisme te spreken: "Het is heel eenvoudig om hier nu conclusies aan te verbinden, maar in de basis moet je ze als losse incidenten zien. Er wordt heel snel gesproken over aanslagen waarbij vanuit het kabinet een klein beetje geïnsinueerd wordt dat het richting terrorisme gaat. Terrorisme kan ook gewoon binnenlands terrorisme zijn, dat hoeft niet in de grootste vorm te zijn. Maar op dat punt zijn we absoluut nog niet in mijn beleving", zegt hij in Nieuws in Co.

Naïef van het kabinet

Toch vindt Briedjal de verrassing bij politici niet terecht: "Dat de maatregelen nageleefd worden, wil nog niet zeggen dat er enorm veel draagvlak is. Er is een hele kleine laag van de bevolking die zich op een bepaalde manier uit en in dit geval wordt er naar geweld gegrepen. Maar het is uiterst naïef van het kabinet om nu verbaasd te reageren dat er in een periode van een jaar opsluiting zonder perspectief geen incidenten plaats zouden vinden."

Harde knal

Volgens de politie zijn er zo'n vijf ramen kapot. Er was een beveiliger aanwezig, maar er is niemand gewond geraakt. De ontploffing was om 06.55 uur, toen de teststraat nog niet open was. Omstanders spreken van een hele harde knal, zegt de politie.

De Explosieven Opruimingsdienst werd opgeroepen om te kijken of er nog explosief materiaal was achtergebleven. De omgeving is ruim afgezet voor onderzoek en de teststraat blijft vandaag dicht.

Winkeliers ook gedupeerd

"Ik ben heel erg geschrokken", zegt burgemeester Ronald Wortelboer van de gemeente Stede Broec. " Dit is natuurlijk heel verdrietig wat hier gebeurt. In Nederland mogen we het hartgrondig met elkaar oneens zijn, maar dan gebruik je woorden en niet dit soort dingen."

"Ik vind het ook sneu voor de winkeliers hier in de buurt", vervolgt de burgemeester. "Die zouden vandaag voor het eerst weer klanten kunnen ontvangen, maar dat gaat nu ook niet lukken omdat de omgeving is afgezet."

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid noemt de ontploffing krankzinnig: "In de teststraten staan de mensen in de frontlinie van de zorg. Ze doen dat voor ons. Ik begrijp niet wat er is misgegaan in je bovenkamer als je dit een goed idee vindt."

En zijn collega Grapperhaus van Justitie vindt de actie misdadig; "Als je dit soort dingen doet, ben je niet goed bij je hoofd; hier wordt streng tegen opgetreden", zegt hij.

Eerdere incidenten

In januari waren er incidenten met teststraten in Urk en Hilversum. Op 23 januari, de eerste dag van de avondklok, werd in Urk de GGD-testlocatie in brand gestoken.

In Hilversum werden eind januari bij een teststraat brandbare goederen gevonden, waar vuurwerk aan was bevestigd. Dat werd op een andere plek tot ontploffing gebracht.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie