Binnenland
NOSNTR

Overheid drie keer gewaarschuwd voor opstellen plan pandemie: adviezen genegeerd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Overheid drie keer gewaarschuwd voor opstellen plan pandemie: adviezen genegeerd

De Nederlandse regering kreeg sinds de ebola-uitbraak in West-Afrika in 2014 tot drie keer toe het advies te investeren in internationale samenwerking om pandemieën te bestrijden, schrijft Trouw in een reconstructie. Maar het kabinet deed er volgens de krant niks mee. Door het gebrek aan samenwerking zijn veel landen nu overvallen door het coronavirus.

Gezondheidsadviseur Ger Steenbergen schreef de meest recente waarschuwing, in 2018. Daarin staat dat de kennis en ervaring in Nederland wel aanwezig is, maar niet benut wordt doordat deze te versnipperd is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Global health strategy

Hij raadde een ‘global health strategy’ aan, waarbij samenwerking met andere landen centraal staat. In Nieuws en Co vertelt hij dat hij daar nooit een reactie op kreeg.

Steenbergen stelde het rapport op in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zijn belangrijkste boodschap was dat Nederland het voortouw moet nemen om internationale samenwerkingen op te stellen. Dat is niet gebeurd. "Veel van de problemen die we nu zien, zoals het tekort aan testen en beademingsapparatuur, hadden voorkomen kunnen worden", zegt Steenbergen in het programma.

Nederlands beleid wordt bepaald door onenigheid

Steenbergen zegt terugblikkend in Trouw dat het Nederlandse beleid wordt bepaald door de onenigheid tussen het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

"VWS vindt dat zij gaat over de Nederlandse gezondheidssituatie en dat de internationale gezondheidssituatie onder Buitenlandse Zaken valt. Maar dat departement ziet gezondheid niet als internationaal thema. Ik hoopte die patstelling met mijn rapport te doorbreken, door te pleiten voor een brede coalitie." Dat is volgens hem niet gelukt.

Nederland negeerde adviezen experts internationale samenwerking pandemie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie