Binnenland

Halve finale WK handbal: 'Het wordt een zware wedstrijd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Halve finale WK handbal: 'Het wordt een zware wedstrijd'

[NOS - RAD1] Halen de Oranje-handbalvrouwen vanavond de finale van het WK? Volgens NOS-commentator Richard van der Made wordt het een zware wedstrijd tegen Noorwegen, "zoals altijd". Om 17.30 uur neemt de ploeg van bondscoach Helle Thomsen het op tegen de titelverdediger.

Noorwegen is al jaren een gevreesde tegenstander van Nederland, vertelt Van der Made. "De Noorse vrouwen zijn in het vrouwenhandbal van de buitencategorie. Ook deze lichting bulkt weer van de kwaliteit en hebben de prijzenkast alleen maar verder gevuld. Ze zijn op dit moment Europees- en Wereldkampioen."

In Noorwegen is handbal al jaren de grootste vrouwensport en de handbalsters zijn ook echt bekende landgenoten. Maar ook in Nederland neemt de populariteit steeds meer toe.

Weggevaagd

Op het EK in 2010 en het WK van 2011 werd Oranje helemaal weggevaagd, maar toen hadden ze nog niet de status van nu. Dat kwam pas in 2015, toen Nederland zeer verrassend de finale haalde. "Ook toen werden we helemaal ondersteboven gespeeld door Noorwegen. Maar vorig jaar was het verschil slechts één doelpunt."

{poll}

Stunt

Toch ziet Van der Made het vanavond wat somber in. "Gezien het wisselvallige toernooi en de overmacht waarmee Noorwegen olympische kampioen Rusland klopte in de kwartfinale, denk ik dat Nederland het weer niet gaat redden. Noorwegen is zo uitgebalanceerd en zo ervaren dat een stunt helaas onmogelijk lijkt. Wel weet ik zeker dat Nederland een veel hoger niveau gaat halen dan in de wedstrijden tegen Japan en Tsjechië."

Dijbeenblessure

Vanavond zal veel afhangen van Nycke Groot, het brein van de Nederlandse ploeg. "Groot hoort bij de absoluut wereldtop en laat andere speelster beter spelen. Alleen mist zij een beetje wedstrijdritme door een dijbeenblessure. Als ze haar topniveau weer kan aantikken, wat ik verwacht tegen Noorwegen, kan Nederland zeker in de buurt komen."

Maar Van der Made tipt ook vooral op Lois Abbingh te letten. De beste schutter die haar beste toernooi ooit speelt.

Vliegen

Favoriet bij Noorwegen is speelster Camilla Herrem, de linkerhoek. "Ze is razendsnel, technisch vaardig en lijkt te kunnen vliegen. Ze komt enorm hoog en heeft de gave om lang te wachten wat de keeper doet, terwijl ze dus in de lucht hangt." Maar de beste speelster is Nora Mork, ploeggenoot van Nycke Groot in Hongarije. Zowel verdedigend als aanvallend is ze van uitzonderlijke klasse en daarnaast scoort ze altijd veel in cruciale wedstrijden.

Nederland - Noorwegen

Op NPO Radio 1 zijn vanaf 17.30 uur in de lopende programmering flitsen te horen van de wedstrijd. Commentator Richard van der Made doet verslag. In Langs de Lijn En Omstreken vanaf 20.30 uur wordt uitgebreid teruggeblikt op het duel en zijn reacties van de hoofdrolspeelsters te horen.

Ster advertentie
Ster advertentie