Binnenland
AVROTROS

Oplevering nieuwbouwhuis vol gebreken: 'Een half jaar later heb ik nog steeds lekkage'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oplevering nieuwbouwhuis vol gebreken: 'Een half jaar later heb ik nog steeds lekkage'

Stel je voor, je nieuwbouwhuis is na maanden wachten eindelijk af. Eindelijk heb je de sleutel in handen, alleen je spullen hoeven nog maar naar binnen. Maar dan blijkt dat er nog van alles mis is. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat een nieuwbouwwoning gemiddeld maar liefst twintig gebreken per woning bevat. In 2014 lag dat aantal nog maar op veertien.

Vereniging Eigen Huis roept bouwers daarom op om zorgvuldiger met de woningen te werk te gaan en adviseert kopers om hun nieuwe dure huis zeer kritisch te inspecteren, of dat door een expert te laten doen.

"Voor kopers is het een enorme investering van vaak tonnen die ze misschien maar één keer hun leven doen. Je kan het beter in één keer goed doen dan in twee keer, want dat is altijd goedkoper", Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis in Stax&Toine.

Van lekkage tot vergeten te kitten

In november 2019 was de oplevering van het nieuwbouwhuis van Peter Zwerver uit Almere. Hij nam een bouwkundig expert mee en dat was maar goed ook. Uit het rapport van de bouwkundig expert bleek dat er maar liefst 36 gebreken in zijn nieuwe huis waren.

De gebreken liepen uiteen van niet afgewerkte kitranden en wanden tot dakkappen die niet afwateren. En dat bleek nog niet alles, want na twee weken kwam Peter erachter dat hij zijn wc met heet water doorspoelde en dat hij in de keuken geen heet water had. De leidingen waren verkeerd aangesloten.

Ook bleek in januari dat hij een lekkend kozijn heeft, waardoor er bij lichte regen al lekkage ontstaat en er zich een behoorlijk plas water op het laminaat vormt. En het probleem is vandaag de dag nog steeds niet opgelost.

Waar moet je als koper op letten als je huis wordt opgeleverd?

Wanneer je huis wordt opgeleverd ben je natuurlijk in de gloria, maar het advies van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis luidt dat je de oplevering heel serieus moet nemen.

"Je moet er op letten dat je krijgt waarvoor je hebt betaald. Je hebt een contract gesloten en het huis moet foutloos worden opgeleverd. Het is niet erg als er kleine dingen zijn die snel kunnen worden opgelost, maar die moeten wel verholpen worden. Want zodra jij het huis accepteert met alle gebreken, zijn die gebreken vervolgens jouw probleem."

André de la Porte adviseert om bij oplevering een bouwkundig expert mee te nemen. "De expert is iemand die geen emotionele binding met het huis heeft, dat heb je als koper wel waardoor je makkelijk door gebreken heen kijkt. De bouwkundige maakt direct een document aan met gebreken dat wordt ondertekend door de bouwer, waardoor je op papier hebt wat er nog moet gebeuren en de bouwer verplicht is het op te lossen."

Binnen hoeveel tijd moeten de problemen zijn opgelost?

De bouwer krijgt vervolgens vijf de dagen de tijd om die gebreken te verhelpen, tenzij het gaat om bijvoorbeeld een kozijn dat opnieuw besteld moet worden en een levertijd heeft. Alle andere gebreken, moet binnen vijf dagen worden opgelost.

Je kunt dit soort problemen van tevoren indekken met de 5%-regeling. De 5%-regeling is het wettelijke recht van jou als koper van een nieuwbouwwoning. Je mag dan bij de oplevering vijf procent van de aanneemsom 'achterhouden' bij de notaris.

Vind je bij de oplevering of in de eerste drie maanden na de oplevering gebreken? "Dan is de regeling een stok achter de deur. De notaris bewaart het geld totdat hij een seintje krijgt dat alle gebreken zijn verholpen", zegt André de la Porte.

Garantiefonds

In sommige gevallen gaat er iets na de oplevering stuk in het nieuwe huis huis. Denk bijvoorbeeld aan de verwarmingsinstallatie die ermee ophoudt of het schilderwerk dat na een jaar al afbladdert.

Daar heb je als koper gewoon garantie op. "Op schilderwerk zit vijf jaar garantie en op de fundering zit zelfs vijftien jaar garantie. Daar kun je altijd een beroep op doen", zegt André de la Porte.

Ben je van plan om een nieuwbouwhuis te kopen? André de la Porte: "Controleer of jouw bouwer bij de garantie- en waarborgregeling (GWR) is aangesloten. Mocht de bouwer tijdens het bouwen failliet gaan of er blijken grote problemen te zijn met het huis, ben je geen geld kwijt en kunnen zij je helpen de problemen op te lossen."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie