Binnenland
NOS

OMT adviseert: Extra bescherming en meer testen in verzorgingstehuizen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT adviseert: Extra bescherming en meer testen in verzorgingstehuizen

Het coronabeleid in verpleeghuizen moet strenger, adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet. Zodra in een regio veel besmettingen zijn, moet het verpleeghuispersoneel er te allen tijde mondmaskers dragen. Mensen die naar een verpleeghuis verhuizen, moeten eerst tien dagen in quarantaine.

''De zorgmedewerkers zijn enorm gemotiveerde mensen. Die gaan voor hun doelgroep. Maar daardoor hebben ze soms niet in de gaten dat zij klachten hebben die passen bij corona. Dan werken ze door met klachten, dat is in verpleeghuizen een enorm risico'', verklaart Cees Hertogh in Radio Tour de France.

Video niet beschikbaar

De GGD's en verpleeghuizen in een regio moeten overleggen wanneer deze 'code oranje' ingaat. In regio's met veel besmettingen, zoals Amsterdam, zouden de nieuwe maatregelen nu al moeten gaan gelden. Zodra een besmetting is geconstateerd in een verpleeghuis, moeten alle bewoners en personeel wekelijks worden getest.

Advies wijkt af van richtlijnen van het RIVM

Er was eerder veel kritiek op de richtlijnen van het RIVM, met name op het preventief gebruik van mondkapjes. Het advies is nu dus aangepast. Hertogh verklaart dat het nieuwe advies is ontstaan vanuit verder wetenschappelijk onderzoek, er wordt steeds meer ontdekt over het coronavirus. Voortschrijdend inzicht is dus leidend.

''Het advies wijkt af omdat we in verzorgingstehuizen te maken hebben met een verhoogd risico. We zeggen eigenlijk dat het verpleeghuis de intensive care is van de ouderenzorg. Daar wonen de meest kwetsbare ouderen en dat vraag om een aangepast beleid dat past bij de risico's die de bewoners lopen.''

In de persconferentie maakten minister-president Rutte en minister Hugo de Jonge bekend dat zij het advies van het OMT zullen overnemen. Daarnaast maakten zij ook bekend dat nachtclubs en disco's voorlopig ook gesloten zullen blijven. ''Dat is voor deze branche natuurlijk geen goed nieuws. Maar het risico op nieuwe uitbraken is gewoon te groot'', vertelde Rutte in de persconferentie. Daarnaast maakte hij bekend dat de quarantaineplicht ook zal gaan gelden voor kinderen van nul tot vier jaar oud.

Cees hertogh OMT

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie