Binnenland

'Het lerarenregister is een commercieel circus'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het lerarenregister is een commercieel circus'

[EO - RAD1] ''Docenten worden met een lerarenregister gedwongen om cursussen te volgen. Daarmee genereer je een omzet van 125 miljoen euro. Het is een commercieel circus.'' Dat zei wiskundeleraar Frans van Haandel gisteren in Dit is de Dag.

In het lerarenregister wordt bijgehouden of docenten hun kennis op peil houden, en het zou docenten dus moeten motiveren om zich meer te laten bijscholen. Het lerarenregister bestaat al, maar inschrijven gaat op vrijwillige basis. Het kabinet wil inschrijven in het register dit jaar verplichten om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. De Tweede Kamer heeft het voorstel al goedgekeurd maar de Eerste Kamer is kritisch. Net als duizenden leraren.

Petitie 'Stop dit lerarenregister'

Veel leraren willen niet dat de inschrijving in het register, wat publiek toegankelijk is, verplicht wordt. Meer dan 25.000 docenten hebben de petitie 'Stop dit lerarenregister' van de vakbond Leraren in Actie getekend. De vakbond wil met de petitie bereiken dat de Eerste Kamer het plan alsnog afwijst.

Wiskundeleraar Van Haandel vindt het lerarenregister een commercieel circus. ''Docenten worden met een lerarenregister gedwongen om cursussen te volgen. Daarmee genereer je een omzet van 125 miljoen euro'', zegt Van Haandel in Dit is de Dag. Ook maakt Van Haandel zich zorgen over zijn zeggenschap over de cursussen die hij moet volgen. ''Met de komst van het register is het juist zo dat anderen bepalen wat ik moet doen'', zegt hij. ''Ik ben nu zelfstandig bevoegd om te bepalen hoe ik mijn deskundigheid bevorder, dat is namelijk in de CAO geregeld. Daarin heb ik dubbel zoveel uren voor bijscholing als ik in het register heb staan.''

Frans van Haandel in Dit Is de Dag over het lerarenregister:

Video niet beschikbaar

Trampoline springen en wandelen met berggeiten

Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond is het niet eens met de kritiek. ''Het is een misverstand als meneer Van Haandel zegt dat die nascholingsactiviteit door anderen worden bepaald. Dat wordt echt door de individuele leerkracht zelf bepaald'', zegt Verheggen. ''De beroepsgroep gaat zelf beoordelen of die activiteiten genoeg kwaliteit hebben voor validering.'' Volgens Van Haandel staan er allemaal 'onzin-cursussen' in het register: ''Cursussen als trampoline springen en wandelen met berggeitjes staan als gevalideerd.'' Verheggen vind dit argument van Van Haandel jammer: ''Daarmee zet je onze collega's in een hoek. Het zijn de collega's die een oordeel geven over de kwaliteit, dit soort cursussen komen er dus niet doorheen.''

Luister hier de vurige discussie over het lerarenregister terug:

'Lerarenregister is een commercieel circus'

Ster advertentie
Ster advertentie