Binnenland

Amerika Kiest: wat kan je hoe laat verwachten?

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerika Kiest: wat kan je hoe laat verwachten?

[NOS] Na maanden van warmlopen, gaan de Amerikanen vandaag naar de stembureaus. Wordt het Hillary Clinton of Donald Trump? In de loop van de nacht wordt als het goed is duidelijk wie de volgende president van de Verenigde Staten wordt. Lees hieronder wat je kan verwachten vannacht.

Amerika Kiest: volg de Amerikaanse verkiezingen op NPO Radio 1

01.00 uur: stembureaus gesloten
In Georgia, Indiana, Kentucky, South Carolina, Vermont en Virginia gaan de stembureaus dicht. Waarschijnlijk is in een aantal staten al meteen duidelijk wie daar heeft gewonnen.

01.30 uur: de eerste swing states
In de eerste belangrijke swing states begint het tellen van de stemmen: North Carolina en Ohio. Ook in West Virginia gaan de stembussen dicht. Die staat gaat zeer waarschijnlijk naar Trump. In de swing states kan het nog even duren voor daar duidelijkheid komt.

02.00 uur: het grote moment
In zeventien staten kan vanaf nu niet meer worden gestemd. Sommige staten zijn niet echt spannend. Zo kan in Alabama, Connecticut, Delaware, Illinois, Maryland, Massachusetts, Mississippi, New Jersey, Oklahoma, Rhode Island, Tennessee en Washington D.C. al meteen een winnaar worden uitgeroepen.

Florida, Maine, Missouri, New Hampshire en Pennsylvania zijn interessanter. Daar zal het erom spannen. Vooral Florida staat in de schijnwerpers: daar staan 29 van de benodigde 270 kiesmannen op het spel. Voor Clinton is het geen grote ramp als ze Florida verliest, maar Trump heeft Florida echt nodig om het Witte Huis in zicht te houden.

02.30 uur: Arkansas
Arkansas is de thuisstaat van Bill Clinton, maar volgens de peilingen is het dit jaar geen Clinton die de buit binnenhaalt, maar Donald Trump.

03.00 uur: een nieuwe golf
Weer sluiten de stembureaus in een groot aantal staten. In vijf staten is het spannend: Arizona, Colorado, Minnesota, New Mexico, Wisconsin. In Michigan en Texas sloten de meeste bureaus om 02:00 uur al, maar de laatste zijn nu ook gesloten.

Ook in Kansas, Louisiana, Nebraska, North Dakota, South Dakota en Wyoming zijn de verkiezingen voorbij. De kans is groot dat deze staten allemaal naar de Republikeinen gaan. Clinton sleept haar thuisstaat New York rond deze tijd in de wacht.

Colorado en New Mexico zijn traditioneel Republikeinse staten, maar de laatste jaren doen de Democraten er goede zaken. Trump hoopt dat hij ze deze verkiezingen weer op zijn naam kan schrijven.

04.00 uur: meer swing states
In Iowa, Montana, Nevada en Utah sluiten de stembureaus. Iowa en Nevada zijn swing states, maar ook het conservatieve Utah kan interessant zijn, omdat Trump daar niet erg populair is.

05.00 uur: de westkust
Vier overwegend Democratische staten kunnen beginnen met het legen van de stembussen: Californië, Hawaii, Oregon en Washington. Met name Californië is een belangrijke staat voor Clinton, goed voor 55 van de benodigde 270 kiesmannen. Trump krijgt Idaho waarschijnlijk als troostprijs: 4 kiesmannen.

De kans is groot dat rond deze tijd officieel bekend wordt wie de verkiezingen heeft gewonnen. De laatste twee verkiezingen werd Obama rond vijven tot winnaar uitgeroepen.

Mocht je je wekker willen zetten, hou daar dus rekening mee. Het exacte tijdstip is natuurlijk afhankelijk van hoe lang het duurt om de stemmen te tellen.

07.00 uur: de laatste staat
Met Alaska komt er een einde aan de presidentsverkiezingen van dit jaar. De kans is echter groot dat de uitslag in deze staat er niet echt meer toe doet en dat de strijd al is gestreden.

Volg te laatste ontwikkelingen over de Amerikaanse verkiezingen via NPO Radio 1 of de NOS liveblog.

Ster advertentie
Ster advertentie