Binnenland
NTRPowNed

Leon werd de zee in gesleurd en verdronk bijna. 'Het was doodeng'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leon werd de zee in gesleurd en verdronk bijna. 'Het was doodeng'

In de Nederlandse wateren wordt onze veiligheid gemonitord door 147 reddingsbrigades, maar zij kampen met een enorm tekort aan vrijwilligers. Wat als de reddingsbrigade niet op tijd bij je kan komen? Leon Muizer verdronk bijna in de zee en doet zijn verhaal bij 5 Dagen. "Er gaat geen dag voorbij dat ik er niet aan denk."

5 Dagen... bij de reddingsbrigade

Op een prachtige zomerdag zocht Leon Muizer wat verkoeling op het strand bij de pier van Wijk aan Zee. Hij ging de zee in voor een frisse duik, maar al snel veranderde dit in een traumatische ervaring.

Mui

"Ik stond tot mijn navel in het water. Maar van het ene op het andere moment werd ik meegezogen de zee in", vertelt hij. "Voordat ik het wist zat ik tot mijn nek in het water. En toen verdween de grond helemaal onder me vandaan."

Muizer kwam in een mui terecht: een geul in een zandbank waarin het water met veel kracht de zee in stroomt. "Ik had op dat moment niet door wat er gebeurde. Mijn eerste reactie was: ik moet zo snel mogelijk terug naar de kust."

Grootste fout

In een mui is het belangrijk om niet tegen de stroom in te zwemmen. Je kan je mee laten voeren door de stroming. Dan kom je uiteindelijk weer op het strand terecht. Of je kan proberen naar links of naar rechts te zwemmen op een punt waar de stroming dat toelaat, om op die manier uit de mui te komen.

Doodeng

"Dat was de eerste en ook gelijk de grootste fout die ik heb gemaakt: ik ging tegen de stroming in zwemmen", vertelt Muizer. "Binnen een paar minuten was ik helemaal kapot. Ondertussen raakte ik steeds verder van de kust af."

Ook kreeg hij golven over zijn hoofd en daardoor veel water binnen. "Op een gegeven moment keek ik omhoog en dacht: dit was 'm dan", zegt hij. "Het was doodeng. Je bent helemaal alleen. Ik heb het nog keihard uitgeschreeuwd om te kijken of iemand me misschien kon horen."

Surfers

Uiteindelijk was het niet de reddingsbrigade, maar waren het twee surfers die Muizer kwamen helpen. Een van die surfers kon hem veilig naar de kust brengen. "Toen ik op het strand kwam had niemand door wat er gebeurd was. Ik was compleet in shock."

Brigade

Bij het stuk waar Muizer zwom is veel onduidelijkheid over welke reddingsbrigade daar toezicht houdt. "Ik ben naderhand gaan bellen. Wijk aan Zee vond dat gemeente Velzen het op zich moet nemen, en Velzen vond dat Wijk aan zee het op zich moet nemen." Het is wel mogelijk voor een reddingsbrigade om ter plaatse te komen, alleen dat kan soms tot wel een half uur duren. "Dat was voor mij te laat geweest", zegt Muizer.

Bedankt

Hij is dan ook enorm dankbaar voor de surfers die zijn leven hebben gered. "Ik ben al jaren naar ze op zoek om ze te bedanken." Muizer maakt het inmiddels goed, maar gaat de zee niet meer in. "Ik ga liever bij een strandtentje zitten."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie