Binnenland
NOS

'D66 wil 10 miljard steken in onderwijs en kinderopvang'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'D66 wil 10 miljard steken in onderwijs en kinderopvang'

D66 wil de komende kabinetsperiode 7 miljard euro steken in het onderwijs en 3 miljard euro in het gratis maken van de kinderopvang.

Video niet beschikbaar

"We kunnen de Staatsschuld verantwoord laten oplopen, er is gewoon ruimte voor binnen de Europese begrotingsregels. En iedereen is het ermee eens: we moeten nu investeren om gelijker uit de crisis te komen."

"De fouten van de vorige crisis hebben we allemaal geleerd en als we nu gaan beknibbelen op onderwijs, wat ik vrees dat sommige partijen weer zullen gaan doen, dan komen we nooit uit de crisis. We zullen een ongelijker land worden wat niet meer koploper is, maar een brave middenmoter", zegt D66-lijsttrekker Sigrid Kaag in het NOS Radio 1 Journaal.

Meerdere doelen

De miljarden voor het onderwijs moeten worden gestoken in het gelijktrekken van salarissen van basisschoolleraren en docenten in het middelbaar onderwijs, een plan dat in het verkiezingsprogramma staat. Dat geldt ook voor de invoering van een studiebeurs van minimaal 300 euro per maand. In 2014 steunde D66 de invoering van het leenstelsel, dat de basisbeurs verving.

Kinderen uit gezinnen met lage inkomens moeten bovendien een gratis schoolmaaltijd krijgen. In eerdere onderwijsplannen was een gratis maaltijd voor alle leerlingen opgenomen. Dat bleek te duur, erkent partijleider Sigrid Kaag tegenover de krant. Met de overige 3 miljard moet de kinderopvang vier dagen in de week gratis toegankelijk worden.

Belasting grote vermogens en vervuilende bedrijven

Om de plannen mogelijk te maken, wil de partij een belasting op grote vermogens en op vervuilende bedrijven instellen. Daarnaast pleit Kaag ervoor om de staatsschuld te laten oplopen. "Bij de vorige crisis is de fout gemaakt om fors te bezuinigen. Nu moet er geïnvesteerd worden, die urgentie en noodzaak wordt door het coronavirus alleen maar groter. Maar tegen kennisverlies bestaat geen vaccin."

D66

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie