Binnenland
BNNVARA

Wat wordt de Nationale Bloem?

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat wordt de Nationale Bloem?

De paardenbloem, het madeliefje, de wilde kievitsbloem, het fluitenkruid en de pinksterbloem; dat zijn de vijf bloemen die nog strijden om de titel Nationale Bloem van Nederland. Dat is zojuist bekend gemaakt in Vroege Vogels. Luister naar het interview met mede-organisator botanisch filosoof Norbert Peeters:

Meer dan 25.000 mensen hebben de afgelopen weken hun stem uitgebracht op hun favoriete soort. Vanaf nu zijn de stembussen opnieuw geopend en kan iedereen stemmen op de laatste vijf kanshebbers. Dat kan op: Nationalebloem.nl Stemmen kan tot vrijdag 2 juni.

Ambassadeurs

Zanger Ruben Hein, tv-kok Yvette van Boven, influencer Teske de Schepper, presentator Amber Kortzorg en tv-tuinman Lodewijk Hoekstra zijn allemaal ambassadeur van één van de bloemen en zullen de aankomende tijd aandacht vragen voor hun favoriet.

Waarom een nationale bloem?

Waarom deze verkiezing? De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de Eidelweiss en de Finnen het lelietje-van-dalen. Bijna elk Europees land heeft een nationale bloem. Behalve Nederland! Gelukkig biedt de wilde flora van Nederland voldoende keuze. Het is dus de hoogste tijd om een eigen nationale soort te kiezen. In de Vroege Vogels radio-uitzending van 4 juni wordt de Nationale Bloem feestelijk bekendgemaakt.

De verkiezing is een initiatief van BNNVARA’s Vroege Vogels in samenwerking met Esther van Gelder (cultuurhistoricus en conservator bij de KB, de nationale bibliotheek), Baudewijn Odé, (ecoloog bij FLORON), Norbert Peeters (botanisch filosoof en onderzoeker bij de Universiteit Leiden), Nils van Rooijen (plantenecoloog aan Wageningen University & Research), Rogier van Vugt (hoofd horticultuur bij de Hortus botanicus Leiden) en Esmée Winkel (botanisch kunstenaar en wetenschappelijk illustrator bij Naturalis Biodiversity Center).

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie