Binnenland

‘Wet Aanpak Woonoverlast niet vaak en snel genoeg ingezet’

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Wet Aanpak Woonoverlast niet vaak en snel genoeg ingezet’

De wet die extreme woonoverlast moet voorkomen en oplossen wordt te weinig en te langzaam ingezet. Het duurt te lang voordat gemeenten maatregelen nemen om overlastgevers aan te pakken. Dat zegt de Nederlandse Stichting Geluidshinder tegenover de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau. De stichting ziet dat sinds de coronacrisis het aantal meldingen van woonoverlast elk jaar met ruim twintig procent stijgt.

#24 - Het Onderzoeksbureau: ‘Wet Aanpak Woonoverlast niet vaak en snel genoeg ingezet’ - Het Misdaadbureau

Het Onderzoeksbureau maakte een rondgang langs de 44 grootste Nederlandse gemeenten, waarvan er 36 reageerden. Daaruit blijkt dat burgemeesters 44 keer een zogeheten gedragsaanwijzing hebben opgelegd: bijvoorbeeld psychiatrische hulp aanvaarden of een contactverbod met bewoners van specifieke adressen. In zes gevallen werd de overlastgever tijdelijk uit huis gezet.

Volgens Erik Roelofsen, directeur van de Nederlandse Stichting Geluidshinder, is dit veel te weinig. ,,Sinds coronatijd is het aantal overlastmeldingen toegenomen en het blijft ook toenemen. De gemeente moet vaker en sneller ingrijpen. Nu blijft het vaak doorsudderen en escaleert het en wordt het probleem alleen nog maar groter. Overlastgevers moet je zo snel mogelijk aanpakken door in te grijpen.’’ Roelofsen vindt dat er binnen gemeenten een aparte groep opgericht moet worden voor de aanpak van overlast.

In de podcast komt Annemieke Wijkhuizen aan het woord, zij had jarenlang last van extreme overlast van haar buurman. Door de overlast was Annemieke Wijkhuizen continu angstig in haar eigen woning. ,,Die spanning en stress heeft dik tweeënhalf jaar in mijn lijf gewoond. Bij ieder geluid was ik wakker.’’ Volgens Annemieke Wijkhuizen moeten klachten over heftige woonoverlast sneller worden opgepakt. ,,Ik heb jarenlang tegen dichte deuren aan gelopen. Pas na anderhalf jaar gebeurde er iets. Ik heb me zo alleen gevoeld.’’

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) erkent dat woonoverlast erg ingrijpend is voor betrokken bewoners. De VNG zegt dat de Wet Aanpak Woonoverlast een laatste redmiddel is en dat deze pas wordt toegepast als alle andere instrumenten, zoals buurtbemiddeling en waarschuwingen, niet hebben gewerkt. Verder geeft de VNG aan niet bij te houden hoe vaak de wet wordt

Het Onderzoeksbureau

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalist Sandra van den Heuvel, Noa van Oostrom en Onno den Hollander elke twee weken in een wereld van misdaad of misstanden duiken. Luister via NPO Radio 1, NPO Luister of je favoriete podcast-app.

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Ster advertentie
Ster advertentie