Binnenland

Jortcast #21: het bonnetje van de klimaatdoelen
AVROTROS

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast #21: het bonnetje van de klimaatdoelen

De hoofdlijnen van het Klimaatakkoord worden vanmiddag gepresenteerd. Duidelijk moet worden hoe Nederland de uitstoot van broeikasgassen de komende jaren met de helft gaat verminderen. Maar de vraag naar wie het bonnetje moet, wordt gemeden.

{podcast audio="45273" caption="Jortcast #21 Van gas naar groen: wie betaalt?" }

Dankzij de weigering van de industrie om heffingen te accepteren en diens pleidooi voor onderzoek naar de financiering van de klimaatdoelen, wordt de vraag wie de grootste rekening krijgt omzeild.

Volgens professor Annelies Huygen van de UvA betaalt op dit moment de gewone burger het meest, terwijl die het minste bijdraagt aan de vervuiling. "De burger betaalt 50 procent van de subsidie die wordt verstrekt voor het opwekken van duurzame energie, terwijl ze verantwoordelijk zijn voor maar 20 procent van de vervuiling", vertelt Huygen in Jortcast #21. 'De vervuiler betaalt' gaat dus vooralsnog niet op in ons systeem.

Quote

Een systeem waarbij de industrie de opslag betaalt zou beter zijn

prof. dr. Annelies Huygen

Omdat groene energie meer kost dan grijze energie, krijgen bedrijven subsidie van de overheid. Daarvan betaalt de burger dus een onevenredig deel. Dat gaat via de energierekening, en deze opslag die we via die rekening betalen gaat stijgen. "Dat bedrag gaat behoorlijk omhoog de komende jaren", voorspelt Huygen.

Een systeem waarbij de industrie die opslag betaalt zou beter zijn. "Dan krijg je alsnog dat het verwerkt wordt in de prijs van producten en betaalt de burger. Maar dan kan de burger gewoon een keus maken, door bijvoorbeeld dure en vervuilende producten niet aan te schaffen." Maar dankzij de harde weigering van de industrie zal de vraag naar wie de rekening gaat dus eerst onderzocht gaan worden.

Totale kosten

Volgens dr. Huygen is het overigens erg lastig in te schatten wat de energietransitie gaat kosten. In Jortcast #21 vertelt ze dat dat te maken heeft met het tempo waarin ontwikkelingen op dit moment plaatsvinden. "Technologie is in het begin duur. Maar de ontwikkelingen zijn razendsnel, en onze duurzaamheid zal zich uitbetalen."

"Uiteindelijk moeten we naar een nieuw energiesysteem, een duurzaam systeem", zegt Huygen. "De totale kosten van die overgang zijn niet te berekenen, dat komt omdat er steeds meer technologie ontwikkeld wordt die in het begin heel duur is, maar later veel goedkoper. Plus dat het een systeem is dat zichzelf terugbetaalt, omdat het duurzaam is."

Gronings gas

Als we het hebben over de rekening van de energietransitie kan het deel de gasbel onder Groningen dat niet wordt benut niet onbesproken blijven. Er blijft in ieder geval ongeveer eenvijfde van onze gasbel in de grond. Hoeveel dat gas waard is, is volgens Huygen moeilijk te zeggen. "De gasprijs is afhankelijk van de olieprijs en dus kun je het niet berekenen. Ze zeggen nu 50 miljard, maar ik hoor ook geluiden van 100 miljard."

Dat is heel veel geld: geld dat Nederland niet meer verdient en dat dus niet meer uitgegeven kan worden. Huygen: "toch denk ik dat het meevalt. Per jaar is het ongeveer 1 procent van wat we als land verdienen en dat zouden we op moeten lossen, zeker in economisch goede tijden", zegt Huygen, die ook verbonden is aan het TNO.

Abonneren op de Jortcast?

Luisteren naar dr Kelder's radiotherapie op een moment dat jou uitkomt? Abonneer je gratis op de Jortcast via iTunes, Stitcher en andere bekende bekende podcastplatforms, of via de website van NPO Radio 1 om nieuwe afleveringen automatisch te ontvangen.

Ster advertentie
Ster advertentie