Binnenland

Nieuwe paddenstoelensoort voor Nederland

BNNVARA
foto: Foto: Gerard Koopmanschapfoto: Foto: Gerard Koopmanschap
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe paddenstoelensoort voor Nederland

Er is een nieuwe soort paddenstoel ontdekt voor Nederland. Het gaat om de hersenkronkelmorielje (Morchella vulgaris). Het gaat net als bij andere morieljesoorten om een voorjaarspaddestoel, het seizoen is op dit moment in volle gang. Hij is te vinden op kalkrijke gronden in de buurt van essen of meidoorn. In Vroege Vogels werd dit nieuws bekend gemaakt.

De soort komt waarschijnlijk al veel langere tijd in Nederland voor, maar werd altijd geschaard onder de gewone morieljes. Recent DNA-onderzoek heeft nu aangetoond dat het wel degelijk om een aparte soort gaat. In België werd al eerder ontdekt dat het om een andere soort gaat. Mycologen hebben hem daar hersenkronkelmorielje genoemd omdat de vorm van de hoed erg lijkt op hoe hersenen eruit zien.

Waarnemingen

In Nederland doet paddenstoelendeskundige Gerard Koopmanschap onderzoek naar de hersenkronkelmorielje. Om de verspreiding van de soort in kaart te brengen is hij op zoek naar waarnemingen uit het hele land. Lees meer op vroegevogels.bnnvara.nl over hoe je de paddenstoel kunt herkennen.

Morieljes

De morieljes zijn paddenstoelen die alleen maar groeien in het voorjaar. Daarom heten ze ook voorjaarspaddestoelen. Het zijn als het ware opruimers van de grond. Ze leven van organisch materiaal op de bodem. Morieljes komen vooral voor in het noordelijk halfrond.

Ster advertentie
Ster advertentie