Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Het Groot Dictee, Eredivisie en Hockey

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Het Groot Dictee, Eredivisie en Hockey

Goedemorgen! Vandaag is het eindelijk zo ver: het Groot Dictee der Nederlandse Taal staat op het programma! Om 11.00 uur begint de uitzending van De Taalstaat op NPO Radio 1, het programma van Frits Spits, die daarmee dit jaar voor het eerst gastheer van het Groot Dictee is. Verder vandaag wordt er gevoetbald en strijden de Nederlandse hockeyers tegen Australië in de halve finale van het WK Hockey.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal

NPO Radio 1 presenteert vandaag de 28ste editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Philip Freriks leest het dictee als vanouds voor en Frits Spits presenteert de uitzending, vanaf 11.00 uur tot 13.00 uur.

In bibliotheken door heel het land kan je live meeschrijven met het Dictee. Mocht je je daar niet voor aangemeld hebben, dan kun je thuis natuurlijk ook meedoen. Zorg dat je radio aan staat en pen en papier bij de hand is!

Eredivisie

Vier wedstrijden in de Eredivisie vandaag. Onder meer koploper PSV speelt uit in Almelo tegen Heracles en VVV Venlo gaat op bezoek in het GelreDome.

PSV speelde dinsdag in de Champions League gelijk tegen Internazionale. Daarmee verdubbelde de club uit Eindhoven het aantal punten dat ze veroverd hebben in een groep met FC Barcelona, Tottenham Hotspur en Internazionale, maar bleef steken op twee punten uit zes wedstrijden. In de Eredivisie is het spannender. Na puntenverlies tegen Feyenoord is het verschil tussen PSV en Ajax twee punten. Weten de Heraclieden de Amsterdammers een handje te helpen?

Overzicht van de Eredivisiewedstrijden op zaterdag

18.30 uur PEC Zwolle-NAC Breda | Verslag: Jan Vincent van Zuiden
19.45 uur Heracles-PSV | Verslag: Andy Houtkamp
19.45 uur AZ-Excelsior | Verslag: Chris Wobben
20.45 uur Vitesse-VVV Venlo | Verslag: Ragnar Niemeijer

WK Hockey

De Nederlandse hockeyers zijn nog twee overwinningen verwijderd van hun eerste wereldtitel in twintig jaar. Gisteren werd in de kwartfinales met moeite gewonnen van WK-gastheer India en vandaag is Australië om 14.00 uur de tegenstander in de halve finales.

De Australische ploeg is erg solide, terwijl Oranje dit WK wisselvallig presteert. Daar put bondscoach Max Caldas juist vertrouwen uit. "Een cruciaal kenmerk van een topploeg is dat die zich aanpast aan de situatie. Wij hebben dit toernooi laten zien dat we snel en rustig kunnen hockeyen, defensief kunnen spelen en corners kunnen scoren. We hebben al onze potjes goed ingevuld."

En verder...

  • Het stelsel achter onze democratie is al meer dan een eeuw onveranderd, terwijl de maatschappij toch zeker niet dezelfde is. Het parlementaire stelsel moet meebewegen, concludeert de commissie Remkes die hier twee jaar lang onderzoek naar heeft gedaan. Vooral de kloof tussen burger en politiek moet kleiner, bijvoorbeeld door een bindend referendum in te voeren. Maar waren we daar niet net vanaf? Met dr. Geerten Waling analyseert dr Kelder de stand van onze democratie. Dr. Kelder en Co is vanaf 13.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1.
  • Nederland wil de verblijfsvergunning en nationaliteit van een tiental Rwandese vluchtelingen intrekken. Volgens de IND zouden zij gezwegen hebben over hun betrokkenheid bij de genocide in Rwanda. De beslissingen zijn genomen op grond van onderzoek in Rwanda dat is samengevat in een zogenaamd Individueel Ambtsbericht. Hoe betrouwbaar is dat onderzoek? Wat zijn de bronnen en kunnen die bronnen vrijuit spreken? Luister naar Argos om 14.00 uur op NPO Radio 1.
  • Wordt het Eyelove, Kruidvat of Online.nl? Radar Radio reikt vandaag de Loden Radioleeuw uit aan de winnaar van de meest irritante radioreclame van dit jaar. Verder: mag je zonnepanelen op een huurhuis leggen en wanneer is een auto nou total loss? Luister naar Radar Radio om 15.00 uur op NPO Radio 1.
Ster advertentie
Ster advertentie