Binnenland
AVROTROS

'Kunnen senioren straks ook weer sporten?' Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kunnen senioren straks ook weer sporten?' Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het coronavirus beantwoord. In Stax&Toine worden de kwesties vandaag besproken door onze vaste huisarts Roy Beijaert. Hieronder volgt een selectie uit alle vragen.

Hoe zit het met het besmettingsrisico van de kroegen zodra zij weer open gaan? (Jan)
Huisarts Roy Beijaert: "Hier moeten we landelijk wat mee. Dat moeten we eigenlijk aan het RIVM vragen. Het is in ieder geval absoluut niet veilig om ze een beetje in water te soppen en ze aan iemand anders te geven. Dan heb je kans dat er op dat glas nog corona zit en je besmet raakt. De glazen moeten heel grondig en extra goed schoon worden gemaakt. Je bier kan beter naar zeep smaken dan corona."

Worden de richtlijnen, zoals thuisblijven bij verkoudheidsklachten en hoesten voortgezet zodra de scholen en kinderopvang weer open gaan? (Denise)
"Het is een lastige situatie", zegt huisarts Roy Beijaert. "Het vervelende is dat sommige kinderen wekenlang kunnen snotteren. Dat past bij peuters. Die zijn vaak tien keer per jaar verkouden. Dat hoeft niks met corona te maken te hebben, maar dat weet je niet."

Het is volgens huisarts Beijaert logisch dat de kinderopvang het kind bij verkoudheid weigert en de regels zullen voorlopig nog niet versoepeld worden. "In de toekomst als het allemaal goed lijkt te gaan, is het goed om de kinderen die langer snotteren te testen op corona, zodat als ze negatief getest worden, weer naar het kinderdagverblijf kunnen. Je moet je alleen afvragen wanneer het de juiste situatie is om daar mee te beginnen."

Kunnen de airco's in winkels in verband met de verspreiding van het virus beter uitstaan? (Mevrouw de Jong)
"De airco verspreidt in principe geen virus, zeker geen coronavirus dat alleen via directe druppels besmettelijk is. Mensen die van airco's snotterig worden, hebben vaak overgevoelig slijmvlies in de neus, waardoor zij bij kou of door parfum sneller gaan snotteren", zegt huisarts Roy Beijaert.

Krijgen senioren de vrijheid om bijvoorbeeld weer op een open veld in vakken te sporten? (Robbin)
"Als je zelfstandig woont en je hebt zin om naar het park te wandelen en je oefeningen te doen, dan kan dat natuurlijk. Je ziet dat jongeren ook rekening houden met ouderen, omdat zij weten dat ouderen extra kwetsbaar zijn. Als je rekening houdt met de afstand en goed je handen blijft wassen, kun je zeker naar buiten om te bewegen", zegt Huisarts Roy Beijaert.

Het is juist voor ouderen heel belangrijk om te bewegen, zegt Huisart Beijart. "Het nadeel van ouder zijn, is dat als je een goede conditie hebt en je beweegt een aantal weken niet, je conditie hard achteruit gaat. Als je ouder bent, is het veel moeilijker om weer op je oude conditie te komen. Het is dus zeker goed om ervoor te zorgen dat je conditie op peil blijft."

Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1-app en hoor je antwoord van maandag tot en met donderdag tussen 15:30 en 16.00 uur terug in het coronaspreekuur van Stax&Toine.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android

Ster advertentie
Ster advertentie