Binnenland

Operatie Spatplastic: ban op waterballon

BNNVARA
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Operatie Spatplastic: ban op waterballon

Weg met waterballonnen en plastic confetti! Het hoort bij de categorie plastic afval dat is ontworpen om op straat te belanden. 'Zwerfinator' Dirk Groot en 'Plastic Soup Surfer' Merijn Tinga zien ze het liefst zo snel mogelijk uit de schappen verdwijnen, vertellen ze in Vroege Vogels.

Na hun succesvolle 'operatie knetterbal', waarbij grote bedrijven afgelopen winter toezegden geen plastic vuurwerkballetjes meer te verkopen, zijn de heren nu hard op weg ook 'spatplastic' van de Nederlandse markt te halen.

Het 'Spatplastic covenant'

Afgelopen maanden maakten zij met 200 vrijwilligers 10.000 foto's van uiteengespatte waterballonnen op straat. Hierbij klopten ze aan bij grote bedrijven, waarvan een groot deel op het punt staat het 'spatplastic convenant' te tekenen. Kruidvat is de eerste. CEO Ed van de Weerd geeft toe: "Je hebt het pas door als je het ziet. Op een gegeven moment komen er signalen en krijg je het door: het is eigenlijk een onhandig product."

Voor het spatplastic zijn genoeg alternatieven te bedenken. Zo kan confetti makkelijk van papier gemaakt worden. En ook voor de waterballonen is een alternatief bedacht: de splash-ballen. Sponsballen waarmee kinderen elkaar alsnog nat kunnen gooien, die je bovendien kunt hergebruiken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ondertekenaars

A.S. Watson Benelux, waaronder niet alleen Kruidvat maar ook Trekpleister valt, is niet het enige bedrijf dat belooft spatplastic in de ban te doen. Inmiddels hebben ook Blokker, Big Bazar en Intertoys het convenant ondertekend.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie