Naar homepage
Binnenland

Kritiek op kabinet na persconferentie: ‘Te weinig concrete maatregelen’
NTRNOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kritiek op kabinet na persconferentie: ‘Te weinig concrete maatregelen’

Gisteravond was de eerste persconferentie sinds 24 juni over de strijd tegen het coronavirus. Maar wie rekende op strengere maatregelen nu het aantal besmettingen weer oploopt, kwam bedrogen uit. "We moeten niet wachten tot de IC’s vol liggen, maar nu al concrete maatregelen nemen", zegt voorzitter van de werkgeversvereniging VNO/NCW Hans de Boer in Nieuws en Co.

Hoewel er geen grote nieuwe maatregelen zijn aangekondigd, zijn er wel aangepaste maatregelen voor de horeca: voortaan zijn alleen zitplekken toegestaan en moeten bezoekers contactgegevens en naam opgeven bij binnenkomst. Daarnaast geldt ook dat bij een corona-uitbraak de horeca – net als een museum of pretpark – twee weken gesloten moet worden.

Daarnaast zien de introductieweken voor studenten er dit jaar anders uit: geen alcohol, geen ontgroeningen, kleine groepjes en tot maximaal 22.00 uur. Burgemeesters krijgen meer ruimte om lokale maatregelen te nemen, mocht dat nodig zijn.

Toch gaat dat volgens werkgeversvereniging VNO/NCW niet ver genoeg. "Oproepen tot eigen verantwoordelijkheid werkt maar ten dele. Het is nu tijd om extra in te grijpen," zegt voorzitter Hans de Boer. Het nieuws dat de GGD in Amsterdam het bron- en contactonderzoek niet langer aankan is volgens hem een extra teken aan de wand.

Meer taken voor GGD

De GGD’s moeten bovendien extra bron- en contactonderzoek gaan doen bij mensen die terugkeren uit risicogebieden. Vandaag bleek dat de GGD die druk niet aankan: zo hebben de GGD’s in Amsterdam en Rotterdam laten weten minder onderzoek te kunnen doen vanwege een tekort aan personeel.

Toch vindt de werkgeversvereniging VNO/NCW het belangrijk dat er meer getest wordt. "Meer testen geeft meer duidelijkheid, waardoor het werk sneller veilig opgestart kan worden. Dat is voor de economie ontzettend belangrijk", zegt de voorzitter.

Ook oppositiepartij SP vindt dat er zo snel mogelijk actie moet worden ondernomen. "Dit bron- en contactonderzoek is de basis van het kunnen registreren waar besmettingen zijn: dat moet volledig kunnen functioneren om succesvol te zijn," zegt fractievoorzitter Lilian Marijnissen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie