Binnenland

In dit restaurant is het personeel blind en zie jij niets

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In dit restaurant is het personeel blind en zie jij niets

[NOS] Mensen met een beperking doen nog onvoldoende mee in de Nederlandse samenleving. Dat staat in een rapport van het College voor de Rechten van de Mens, dat vandaag wordt aangeboden aan minister Hugo de Jong van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Gehandicapten ondervinden grote belemmeringen op gebied van arbeid, zelfstandig wonen, onderwijs en toegankelijkheid van openbare ruimten. Tien jaar geleden al beloofde Nederland in een mensenrechtenverdrag de situatie voor gehandicapten te verbeteren. Het verdrag van de Verenigde Naties trad vorig jaar officieel in werking, maar wordt nog onvoldoende nageleefd, concludeert het college nu.

'Blind' restaurant

In Nederland wonen minstens twee miljoen mensen met een beperking. Denk naast mensen in een rolstoel ook aan mensen die doof zijn of een psychische aandoening hebben. Ook mensen met dyslexie, autisme of een chronische ziekte hebben een beperking waar volgens het VN-verdrag rekening moet worden gehouden.


Verslaggever Matthijs Holtrop van het NOS Radio 1 Journaal is bij een restaurant waar mensen met een fysieke aandoening de bediening verzorgen. Zij zijn blind. Bezoekers ervaren hoe het is doordat ook zij niets zien. "Heel apart", zegt een bezoeker, "ik neem mijn petje af voor het personeel."

Ster advertentie
Ster advertentie