Binnenland

Verpleegkundigen intensive care zien uitbreiding IC-capaciteit niet zitten

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verpleegkundigen intensive care zien uitbreiding IC-capaciteit niet zitten

Het overgrote deel van de verpleegkundigen die op de intensive care werken, denkt dat uitbreiding van de IC-capaciteit naar 1700 bedden niet realistisch is. Dat blijkt uit een enquête van vakorganisatie V&VN waaraan ruim 1100 IC-verpleegkundigen hebben meegedaan.

Bijna 80 procent maakt zich zorgen over de mogelijke structurele verhoging van de IC-capaciteit, vanwege de gevolgen voor de kwaliteit en het tekort aan collega's.

Rowan Marijnissen, voorzitter van de vakvereniging voor IC-verpleegkundigen en zelf ook werkzaam op de Intensive Care in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg vertelde in Nieuws en Co waarom die opschaling van het aantal bedden moeilijk wordt.

De bedden zijn er wel, de verpleegkundigen niet

Nederland heeft normaal gesproken 1150 IC-bedden. Vorige week schreef minister De Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer dat ons land met het oog op het blijvende coronavirus behoefte heeft aan opschaling naar zo'n 1700 IC-bedden. "Duidelijk is dat een capaciteit van 1700 bedden niet zomaar geregeld is. Dat vergt veel van mensen en middelen", schreef hij erbij.

En juist die mensen zijn er volgens Marijnissen niet. "We willen natuurlijk wel meedenken over wat mogelijk is, maar snel uitbreiden is volgens ons geen optie. De bedden en het materiaal kunnen er dan wel zijn, maar er zijn niet voldoende juiste mensen om voor de IC-patiënten te zorgen."

"We hebben een topprestatie geleverd met z'n allen en getoond dat we voor een korte periode in staat zijn meer patiënten op te vangen, maar dat is geen structurele oplossing. Dat lukte alleen door een groot gevoel van samenhorigheid en adrenaline. We denken dat 200 extra bedden zou moeten kunnen, maar enkel als we daarbij ook maximale ondersteuning krijgen van ander medisch personeel."

Half werk

Dat beeld wordt bevestigd door de antwoorden van de gespecialiseerde verpleegkundigen. In de voorbije maanden hadden ze op de IC soms de verantwoordelijkheid voor drie of zelfs vier patiënten. Dat was zwaar en had gevolgen voor de kwaliteit. Een kwart van de verpleegkundigen kwalificeert de zorg tijdens de hevigste coronapiek dan ook als onvoldoende. Dat vertelde Marijnissen ook:

"We hebben de afgelopen maanden ontzettend hard gewerkt, maar hebben wel niet alle patiënten voldoende zorg kunnen bieden door de situatie. Ik denk maar bijvoorbeeld aan het omdraaien van patiënten om doorligwonden te voorkomen. Dat konden we nu minder vaak doen en dat heeft sowieso een effect op de herstelperiode van de patiënt. Dat is moeilijk te accepteren voor verpleegkundigen en dat is ook juist wat het werk zo zwaar maakte. Het zit niet in een verpleegkundig hart om half werk te leveren. We moeten dus goed samenzitten met alle partijen en kijken wat mogelijk is."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie