Binnenland
KRO-NCRV

Drie keer zoveel crystal meth-labs opgerold

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie keer zoveel crystal meth-labs opgerold

Het aantal crystal meth-labs dat is opgerold is in drie jaar tijd verdrievoudigd. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Het baart hoofd drugsbestrijding van de Nationale Politie Max Daniel zorgen, zegt hij in 1 op 1: "Het zijn er steeds meer. En dit zijn ook grote labs."

In heel 2017 werden er vijf labs opgerold, in de eerste helft van dit jaar waren het er al acht. "Crystal meth die hier gemaakt wordt, is met name bestemd voor de export", zegt Daniel. "Maar we maken ons tegelijkertijd ook zorgen dat als het hier gemaakt wordt, dat het hier ook steeds meer gebruikt gaat worden." Crystal meth is veel verslavender dan andere synthetische drugs.

Totale omvang

Ondanks de toename van het aantal opgerolde crystal meth-labs en de verdubbeling van de hoeveelheid cocaïne die is onderschept, heeft Daniel geen idee van het totaal van de omvang het aantal labs of cocaïne. "Dat is slecht in te schatten. We zien dat er nog steeds grote hoeveelheden ons land binnenkomen."

De politie treft ook nog 'regelmatig' containers aan die niet zijn onderschept, maar waarin wel sporen van cocaïne worden aangetroffen. "Dat betekent dat er nog steeds veel onder de radar gebeurt." Volgens Daniel zijn de voorraden in Zuid-Amerika 'nog steeds ongekend groot'. "Dat is de reden dat de prijs niet stijgt."

Impact voor de samenleving

Drugscriminaliteit behelst ongeveer twee procent van de totale criminaliteit. "Het kan een relatief klein deel zijn van totaal, maar dat is het niet als je kijkt naar de impact", zegt Daniel. "Het gaat om grote hoeveelheden geld, en het is ondermijnend voor de samenleving."

"Het gevaarlijke van ondermijnende criminaliteit is dat gewone man in de straat er weinig van merkt. Die merkt niet dat bestuurders worden geïntimideerd." De impact ervan is ook te merken aan bijvoorbeeld het feit dat advocaten moeten worden beschermd, zegt Daniel. "Op lange termijn zul je merken dat samenleving ondermijnd wordt door het geld en deze vorm van criminaliteit."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie