Binnenland
AVROTROS

'Tbs moet minder oneindig zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tbs moet minder oneindig zijn'

Advocaat Jan-Jesse Lieftink wil graag dat aan tbs een einddatum komt te zitten. Dat zegt hij in Stax&Toine. De advocaat heeft deze week zijn specialistische strafrechtpraktijk Bureau TBS Advocaten geopend, waarbij hij zich samen met Abdel Ytsma volledig op tbs-cliënten richt.

Video niet beschikbaar

Stip op de horizon

Als er een einddatum zou zitten aan tbs is er volgens Lieftink mogelijk meer kans dat mensen meewerken aan een onderzoek in bijvoorbeeld het Pieter Baan Centrum. "Mensen die nu niet mee willen werken aan een onderzoek, die komen ook niet in het tbs-systeem. En ik zeg het voorzichtig, maar dat zijn misschien wel mensen die wél in dat systeem zouden moeten komen."
Ex-tbs-patiënt Jorge denkt ook dat een einddatum een goed idee is. Hij zat ruim 3 jaar in de gevangenis en 3 jaar in tbs. "Het kan mensen helpen. Het kan zeker resultaten bieden, maar waarom mensen er niet graag naar toe willen, is omdat het oneindig kan duren. Die dwang houdt mensen tegen. Als ze dat zouden veranderen, kan je mensen hoop bieden."
"Waar het mij om gaat, is dat er een stip aan de horizon is", vertelt Lieftink. Als iemand uit de tbs komt, kan er volgens Lieftink nog wel begeleiding zijn. "Bijvoorbeeld met een enkelband of met andere middelen. Maar dat het in ieder geval om begeleiding gaat."

'Mensen die gevaarlijk blijven, moeten erin blijven'

Oud-directeur van het Pieter Baan Centrum en forensische psychiater, Hjalmar van Marle, is het niet eens met het instellen van een einddatum. "Tbs moet voor onbepaalde tijd blijven. Mensen die gevaarlijk blijven, moeten er gewoon in blijven. Als een behandeling bijvoorbeeld niet lukt. Die plicht heeft de overheid ook, om mensen te beschermen."
Toch vindt Van Marle het wel goed dat tbs-advocaten hier zich voor hard maken. "Ik vind het juist goed dat het bespreekbaar blijft. Want anders wordt het een routine. En we kunnen niet zomaar mensen levenslang opsluiten."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie