Naar homepage
Binnenland

'Het inburgeringsbeleid is mislukt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het inburgeringsbeleid is mislukt'

[KRO-NCRV] Het inburgeringsbeleid is mislukt. Dat vindt de Haarlemse burgemeester Jos Wienen, voorzitter van de taskforce asiel en migratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Volgens Wienen moet het overheidsbeleid voor inburgering strenger en moeten de gemeenten de regie krijgen, vertelt hij in Stand.nl op NPO Radio 1.

Wienen is het eens met de Haagse wethouder voor integratie, Baldewsingh. Die luidde vanmorgen in het Algemeen Dagblad de noodklok. Volgens hem spreken mensen die slagen voor het inburgeringsexamen steeds vaker amper Nederlands. Volgens Wienen moet het ''absoluut'' een eis zijn dat inburgeraars Nederlands spreken. ''Je kunt in dit land alleen maar echt functioneren als je de taal spreekt.'' De eisen die in het inburgeringsexamen aan de beheersing van de taal worden gesteld zijn volgens Wienen te licht.

Ook SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut vindt dat het inburgeringsbeleid is mislukt. Dat ligt volgens haar vooral aan het feit dat de verplichte taalcursussen aan de markt is overgelaten. Er is de afgelopen jaren veel op inburgering bezuinigd, en dat is volgens haar een slechte zaak. ''Als mensen de taal niet leren is het slecht voor de samenleving en slecht voor de integratie.''

Volgens Wienen moet de overheid de regie terugnemen. Verbeteringen die minister Asscher voorstelt vindt hij niet ver genoeg gaan: ''Er is een reuzenstap nodig.'' Wienen vindt dat er een wet moet komen die gemeenten meer zeggenschap geeft bij het inburgeringsproces. ''Als iemand die hier komt de weg niet weet of de taal niet spreekt dan gaan we twee jaar lang verplicht investeren in die persoon. Die investering moet gericht zijn op werk. Het kost geld maar dat verdien je later terug als iemand een baan krijgt en geen uitkering nodig heeft.''

Luister hier de uitzending terug. Daarin komen naast Jos Wienen en Sadet Karabulut ook oud-minister Rita Verdonk en SCP-onderzoeker Willem Huijnk aan het woord over integratie.

Ster advertentie
Ster advertentie