Binnenland

Willem-Alexander is bijna ‘te gewoon’

foto: NPO Radio 1 / Willem de Gelderfoto: NPO Radio 1 / Willem de Gelder
  1. Nieuwschevron right
  2. Willem-Alexander is bijna ‘te gewoon’

Koning Willem-Alexander heeft puberende dochters, een oude moeder en rouwt om het verlies van zijn broer. Dat zijn eigenschappen waar veel mensen zich in kunnen herkennen. Waarschijnlijk is dat de reden waarom hij zo populair is, denken royalty-journalisten Rick Evers en Simone Lamain.

'De Koning kwam heel goed over, heel persoonlijk'


De koning is het afgelopen jaar populairder geworden, zo bleek vandaag uit de jaarlijkse Koningsdagenquête van de NOS. Het feit dat hij zo normaal overkomt, speelt daarbij een rol, denkt het NPO Radio 1-royaltypanel. Het interview dat Wilfried de Jong met koning Willem-Alexander had, onderstreept dat.

Het interview was ontspannen, vond het panel. “Koningin Beatrix wilde altijd alleen over haar ambt praten”, aldus historicus en royaltykenner Simone Lamain. Willem-Alexander praatte ook over zijn jeugd, zijn kinderen en andere zaken die iedereen wel herkent.

Gewone mensen-taal

Simone Lamain viel ook zijn ‘normale’ taalgebruik op. “Koning Beatrix was altijd wat abstract”, vindt Lamain. Vooral in de kersttoespraken. In zijn toespraak in 2014 zei hij bijvoorbeeld dat Nederlanders ‘meer meer dan 17 miljoen selfies’. Dat zou Beatrix nooit zeggen. “Willem-Alexander spreekt meer gewone mensen-taal”.

In het interview vertelde de koning dat hij zich, in zijn tienerjaren, een Haags accent aan heeft gemeten. Dat is nog steeds te horen.

Als de koning niet uitkijkt wordt hij té gewoon, denkt het panel. En dat is geen goed idee, vindt Rick Evers. “Als hij heel normaal is, kan iedereen wel koning zijn”, denkt Rick Evers.

Ster advertentie
Ster advertentie