Binnenland
NOS

Jullie vragen over het coronavirus beantwoord

foto: Radio 1foto: Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Jullie vragen over het coronavirus beantwoord

In een speciale uitzending van EenVandaag en Nieuws&Co over de nieuwe maatregelen rondom het coronavirus beantwoorden viroloog van het UMC, Menno de Jong en huisarts Jako Burgers vragen van luisteraars.

Hoe zit het met het virus bij kinderen en kunnen zij het wel/niet overdragen?

Beantwoord door viroloog Menno de Jong
"Wat we weten is dat de besmettelijkheid het hoogste is, als je symptomen hebt. Als je symptomen hebt zoals hoesten, dan draag je het makkelijker over. Het is niet uitgesloten dat je het virus kan overdragen, zonder dat je symptomen hebt. Iedereen die symptomen heeft en geïnfecteerd is het met virus, kan het overdragen. Houd een kind met symptomen dus ook thuis."

Kun je nog naar een begrafenis?

Antwoord van huisarts Jako Burgers
"Dat is best een lastige vraag. Bijeenkomsten van meer dan 100 bezoekers worden afgelast. Bij begrafenissen komt ook een stukje emotie kijken, tranen, neuzen dicht bij elkaar. Ik zou geen handen meer schudden of zoenen, zeker niet als je verkouden bent, of wat ouder en kwetsbaar. En zorg dat je een afstand houdt van minimaal anderhalf tot twee meter."

Waarom zijn er nu wel veel maatregelen, terwijl dat bij de Mexicaanse griep niet het geval was?

Antwoord van viroloog Menno de Jong
"Een gedeelte van de bevolking was beschermd tegen de Mexicaanse griep, maar dat is nu niet het geval. We hebben geen vaccin en eigenlijk ook nog geen behandeling."

Waarom klinkt het nieuwe beleid nog redelijk vrijblijvend en waarom wordt thuisblijven niet verplicht?

Antwoord van huisarts Jako Burgers
"Dat kan niet. Het is niet haalbaar om het verplicht te maken. We hopen en rekenen erop dat mensen zelf de juiste keuze maken. Je wil met z’n allen deze epidemie beperken. We proberen met algemene adviezen en maatregelen de verspreiding te voorkomen. Mensen met klachten moeten gewoon niet veel andere mensen gaan opzoeken."

Help ik ben zzp'er en mijn opdrachten worden afgezegd, wat nu?

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie